Predstavnici Slobodne zone na forumu u Šenženu

28. septembar 2016. 10:00 Privreda Pirot Plus Online

U periodu od 26. do 28. septembra održan je Prvi ekonomski, trgovinski i kulturni forum Šenžen - CIEZ (Centralne i istočne evropske zemlje), u organizaciji kineskog saveta za promociju međunarodne trgovine, odeljenja u Šenženu. Cilj organizovanja Foruma je jačanje partnerstva sa zemljama CIE, kroz projekat "Jedan pojas, jedan put", promovisanje ekonomske i kulturne saradnje, kao i povećanje obima trgovinske razmene.

Inače Šenžen je jedan od najvećih gradova provincije Guangdong, čija privreda se smatra među najuspešnijim u NR Kini. Predstavlja najveću ekonomiju na subnacionalnom nivou u Aziji vrednosti 1,1 triliona USD.

Na forumu su predstavnici Slobodne zone Pirot, u okviru delegacije iz Srbije, predvođene od strane Privredne komore Srbije, Zoran Petrović i Aleksandar Simonović predstavili pogodnosti za poslovanje u Slobodnoj zoni Pirot i učestvovali u poslovnim susretima sa kineskim kompanijama, a od foruma očekujemo uspostavljanje novih poslovnih kontakata i uspostvaljanje saradnje sa Kineskim kompanijama.

Tokom posete Šenženu, naša delegacija je obišla i industrijsku zonu Qinahai i Clou Group.