Predstavljene Zbirke za malu maturu

31. januar 2014. 07:06 Društvo Pirot Plus Online

Krajem prošle nedelje u Ministarstvu prosvete prezentovane su zbirke zadatka za pripremu završnog ispita iz sedam predmeta koje osmaci polažu u junu. Slavko Ilić, direktor OŠ Dušan Radović, kaže da Zbirke iz srpskog jezika, matematike i zbirka za novouvedeni, kombinovani test sa pitanjima iz pet predmeta, sadrže većinom zadatke koji su istog tipa kao i zadaci koji će biti na maloj maturi.

-Očekujemo da zbirke stignu naredne needlje kako bi učenici počeli da vežbaju. Međutim ono što je novina zadaci iz zbirki biće samo putokaz kako da se pripremaju i koje će težine biti zadaci. Ove godine zadaci će biti nepoznati ali istog tipa kao u zbirkama – kaže Ilić.

Sve tri zbirke koštaju 560 dinara, mogu se kupiti u knjižarama ili poručiti preko škola.

Na komibnovanom testu su pitanja iz biologije, geografije, istorije, fizike i hemije, ova pitanja nosiće osam bodova, a test iz srpskog i matematike po 16 bodova.

Iz srpskog ima 435 zadataka, matematike 380 a iz kombinovanog testa 270 pitanja, rečeno je prilikom prezentovanja zbirki, i istaknuto da će zadaci pomoći učenicima da obnove gradivo i provere znanje, ali na završnom ispitu neće biti istovetni zadaci kao u zbirkama.

Završni ispit učenici osmih razreda polagaće u junu. Pre male mature, učenici će tokom maja imati probni test završnog ispita.