Predstavljena analiza o integrisanju ekonomskih ciljeva održivog razvoja Agende 2030 u Srednjoročni plan razvoja grada Pirota

28. februar 2022. 13:31 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

U Pirotu je danas predstavljena analiza o integrisanju ekonomskih ciljeva održivog razvoja Agende 2030 u Srednjoročni plan razvoja grada Pirota.

Cilj analize je da pomogne donosiocima odluka u Gradu Pirotu kao i RRA Jug, da nakon usvajanja Plana razvoja grtada prošle godine adekvatno sagledaju i procene održivost različitih opcija i alternative lokalnog ekonomskog razvoja u Pirotu za potrebe izrade Srednjoročnog plana razvoja grada Pirota, kao i institucionalne kapacitete grada, javnih preduzeća i službi da te razvojne opcije i podrže.

O pomenutoj analizi ovom prilikom govorili su predstavnici Centra za visoke ekonomske studije i Timočkog omladinskog centra.

Miloš Colić, zamenik gradonačelnika Pirota, podsetio je da su oni prošle godine doneli Razvojni plan grada, a sada je na redu Srednjoročni plan, zbog čega žele da čuju iz drugog ugla kako da implementiraju ekonomske ciljeve iz Agende 2030.

Goran Radisavljević, direktor Timočkog omladinskog centra, istakao je da Agenda 2030 ima 17 ciljeva održivog razvoja i da oni trenutno implementiraju projekat koji je podeljen na tri pilara - ekonomski, socijalni i ekološki. Radisavljević je u izjavi za medije izdvojio najznačajnije detalje projekta.

Kori Udovički, osnivač Centra za visoke ekonomske studije u Beogradu, objasnila je da su ciljevi održivog razvoja zapravo globalni dogovor napravljen u Ujedinjenim nacijama kojim će sve zemlje sveta da uzmu u obzir dve ključne stvari, jedna je da ekonomski rast nije isto što i razvoj, a drugo da više ne može cela zemaljska kugla da se razvoja bez ikakve pažnje prema ekologiji.

Udovički navodi, gledajući privredu Pirota, da se postavlja pitanje kako maksimizirati to što je “Mišelin” omogućio da se raširi na što više delova i da Pirot bude lokomotiva za svoju okolinu.  

Inače, ova analiza je rezultat desetomesečne saradnje Centra za visoke ekonomske studije i Timočkog omladinskog centra sa Gradskom upravom Pirot, Regionalnom razvojnom agencijom Jug, Okružnom privrednom komorom Pirot, predstavnicima poslovne zajednice i civilnog sektora i sadrži konkretne nalaze i preporuke za lokalizaciju ekonomske dimenzije odživog razvoja Agende 2030 u Srednjoročni plan grada Pirota, koji bi trebalo da bude usvojen u prvom kvartalu ove godine.

*S.Ć.