Predstavljen novi studijski program u Pirotu "Poslovni informacioni sistemi" - Indekse dobija 30 studenata

01. oktobar 2021. 13:48 Društvo Pirot Plus Online

U prostorijama Odseka Pirot, Akademije tehničko - vaspitačkih strukovnih studija, danas je održana konferencija za medije povodom predstavljanja novog studijskog programa Poslovni informacioni sistemi.

O programu su ovom prilikom govorili državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Nebojša Ranđelović, gradonačelnik Pirota, Vladan vasić, predstavnik kompanije Tigar Tyres, Zoran Kostić, predsednik Akademije tehničko - vaspitačkih strukovnih studija, dr Srđan Jovković i rukovodilac Odseka Pirot, dr Emilija Popović.

Akademija tehničko – vaspitačkih strukovnih studija, Odsek Pirot za potrebe realizacije novog studijskog programa potpisala je ugovor o dualnom obrazovanju sa Kompanijom Tigar Tyres.

Zoran Kostić, direktor Sektora ljudskih resursa u Kompaniji Tigar Tyres, u izjavi za medije istakao je da je njihova saradnja sa školama u Pirotu veoma dobra, kao i da već imaju iskustva u dualnom obrazovanju sa srednjim školama, a ovo je nadogradnja, imajući u vidu dugoročne potrebe kompanije u IT domenu.

Nebojša Ranđelović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, kaže da je ovo početak nečeg što je jako važno za Pirot. Poslovni informacioni sistemi je ogroman segment programa koji se već ostvaruje na Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu, rekao je Ranđelović i dodao das u oni, sprovodeći strategiju Ministarstva prosvete, odlučili da krupnim koracima prošire ove vidove visokoškolske nastave svuda u Srbiji, a Pirot je odličan primer za to.

Gradonačelnik Vladan Vasić objašnjava da je spoj dualnog obrazovanja, odnosno potreba tržišta i privrede i onoga što Akademija može da ponudi prava stvar. Prema njegovim rečima, IT sektor je počeo da se razvija u Pirotu i potrebno je da se i kadrovski osnaži.

Profesor dr Srđan Jovković, predsednik Akademije tehničko – vaspitačkih strukovnih studija, rekao je da je ovo prvi dualni program koji je akreditovan na Akademiji, što je za grad i Akademiju jako važno.

Pre početka prezentovanja programa, rukovodilac Odseka Pirot dr Emilija Popović, prof. strukovnih studija, zahvalila se svima koji su učestvovali u pripremi i akreditaciji novog studijskog programa.

Odsek Pirot na novi studijski program upisuje 20 studenata na budžetu i 10 na samofinansiranju.