Predstavljanje procesa životne sredine i zdravlja ( Parmska Deklaracija) u Republici Srbiji

22. novembar 2016. 08:45 Društvo Pirot Plus Online

U skladu sa svojim strateškim opredeljenjima ka vrednostima EU, Ministarstvo poljoprivrede i zastite zivotne sredine i Ministarstvo zdravlja, predstavice 23.novembra u Nišu, proces životne sredine i zdravlja (Parmsku Deklaraciju) u R.Srbiji, u susret narednoj Ministarskoj konferenciji koja ce se odrzati u junu 2017. godine.

Srbija je jedna od 56 zemalja članica Evro regiona Svetske zdravstvene organizacije, potpisnica Deklaracije 5. Ministarske Konferencije o životnoj sredini i zdravlju, čime je preuzela obavezu transponovanja medjunarpdnog dokumenta u nacionalno zakonodavstvo, samim tim uključivanja nacionalnih i lokalnih institucija i organa vlasti u process sprovodjenja ciljeva koji se tiču životne sredina i zdravlja.

Uz podrsku Regionalnih razvojnih Agencija nastavlja se proces promocije na nacionalnom nivou, sa ciljem upoznavanja lokalnih organa vlasti sa obavezama i odgovornostima, radi unapređenja daljeg procesa. Iste radionice do sada su uspešno realizovane u Kragujevcu, Paracinu, Zaječaru , Kraljevu i Novom Sadu.

Teme koje će biti obrađene na ovom skupu su:

Pristup zdravstveno ispravnoj vodi za piće i adekvatnim sanitarnim uslovima za svako dete, Protokol o vodi i zdravlju kao instrument implementacije, uloga Ministarstva prosvete u procesu

 Definisanje programskih ciljeva SZO u pripremi za 6 Ministarsku konferenciju o životnoj sredini i zdravlju i uključivanje sektora zdravstva

 Upravljanje otpadom u Republici Srbiji

 Finansiranje projekata u oblasti zaštite životne sredine – sektor otpad i vode

 Uticaj i efekti Parma Deklaracije na sektor životne sredine-klimatske promene

 Predstavljanje osnovnih prioriteta i potreba u oblasti životne sredine i zdravlja u Nišu