Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas u Pirotu obišao škole “8. septembar” i “Mladost”

29. jul 2017. 12:29 Društvo Pirot Plus Online

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije danas je posetio Pirot i obišao škole “8. Septembar“ i „Mladost“ gde se trenutno izvode veliki radovi na rekonstrukciji i adaptaciji.

Za ove radove značajna sredstva obezbedila je Vlada Republike Srbije.

U delegaciji sa predsednikom Vučićem bili su i ministar prosvete Mladen Šarčević i direktor Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Marko Blagojević.

Oni su najpre obišli Osnovnu školu “8. septembar”. Dočekali su ih gradonačelnik Vladan Vasić, njegovi saradnici i direktorka škole Olgica Najdanović.

Vrednost radova u ovoj školi je 65 miliona dinara, a izvođač je Kredo d.o.o. iz Vranja.

Posle obilaska radova u školi “8. septembar” delegacija je posetila školu “Mladost”. Dočekala ih je direktorka Vesna Todorović.

U školi “Mladost” ukupna vrednost investicije je 31 milion dinara, izvođač radova je Kim Tim.

Na kraju posete predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je veoma srećan što veliki društveni projekat koji je pokrenut pre dve godine daje rezultate, ali i dobra saradnja sa lokalnom samoupravom i Kancelarijom za javna ulaganja. Kako je rekao, zahvalan je lokalnoj samoupravi i gradonačelniku Vasiću na podršci školskim ustanovama, a država će nastojati da uloži više jer su deca u boljim uslovima više motivisana i bolje rade. Do sada je na jugu Srbije uloženo oko 15 miliona evra, a biće još ulaganja i u Pirot i u južnom delu Srbije, najavio je Vučić.

Ministar prosvete Mladen Šarčević ovom prilikom istakao je da je više puta bio u Pirotu i da je Pirot jedna od boljih sredina koje je obišao.

Direktorka škole Mladost, Vesna Todorović, se zahvalila predsedniku Aleksandru Vučiću, Kancelariji za javna ulaganja, Gradskoj upravi Pirot i gradonačelniku na podršci, pažnji i brizi o deci sa smetnjama u razvoju.

Na kraju su usledila pitanja novinara. Najpre šta država može da učini s obzirom da zanati izumiru, a u Pirotu su najpoznatiji umetnički zanati, posebno ćilimarstvo. Predsednik Vučić je rekao da je veliki nedostatak zanatstvo, a što se tiče ćilima treba pronaći tržište i ako se u tome uspe neće biti problema. Preporučio je i pozvao ljude da razmisle jer je potrebno mnogo zanata, a zanatlije će ubuduće biti mnogo bolje plaćeni.

Kada je u pitanju Tigar AD koji se trenutno nalazi u teškim finansijskim problemima predsednik Srbije istakao je da će država učiniti sve što može i da je najvažnije da poverioci ne naprave problem kako bi se napravila mogućnost da Tigar ozdravi.

Na pitanje novinara da prokomentariše prodaju kompanije Aha Mura Prvi maj posle pet neuspelih prodaja, o ovome su govorili i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i gradonačelnik Pirota Vladan Vasić. Gradonačelnik Vasić je objasnio da je poslednji put stečajni upravnik proglasio prodaju neuspelom bez izjašnjenja Odbora poverilaca, a kupaca ima. Predsednik Vučić je najavio da će u narednom periodu razgovarati i o tome pa će videti šta se po tom pitanju može uraditi.