Pred Piroćancima umetnička zbirka Prvog maja

17. januar 2023. 10:57 Kultura Pirot Plus Online

U Galeriji "Čedomir Krstić" u petak 20. januara biće otvorena izložba "Umetnička zbirka Prvog maja".

Industrija odeće „Prvi maj“ se među prvim radnim organizacijama upustila u značajan projekat koji prevazilazi lokalne okvire i uklapa se u evropska razmišljanja. Eksterijeri, enterijeri i parkovi bili su ispunjeni umetničkim delima vrhunskog kvaliteta jugoslovenskih i svetskih umetnika pri čemu je došlo do humanizacije odnosa umetnikove misli, radnog prostora i posmatrača. Umetnost je postala sastavni deo života, kao životni odnos čoveka prema čoveku, čoveka prema predmetu i prema prirodi a ne samo „muzejsko“ dobro.
Aukcijskom prodajom, Grad Pirot je otkupio preostala umetnička dela u cilju čuvanja za generacije koje dolaze. Pokretna umetnička dela crteži, slike, grafike i tapiserije, preuzela je na trajno čuvanje Galerija „Čedomir Кrstić“ decembra 2021.godine i deo su Umetničke zbirke Galerije.
Ovom izložbom, delima koja su preuzeta, želimo da ukažemo na vrednost Umetničke Zbirke Prvog maja i pokrenutog procesa prezentacije dela koja su deo ukupne kulture grada.
Na otvaranju izložbe biće projektovan film o "Prvom maju" snimljen 1968.godine i film iz 1978.godine. Budite deo i evokatori ove izložbe!

Otvaranje izložbe je u 18 časova.