Pomoć Evropske unije kroz vreme! Od 1990. do 2017. Od “Energije za demokratiju” do uredjenja Gradića. Od Tomislava G. Panajotovića do Vladana Vasića! Od Majkla Greema do Oskara Benedikta!

15. jun 2017. 07:30 Društvo Pirot Plus Online

Vršilac dužnosti šefa Delegacije EU Oskar Benedikt će danas, 15. juna u Pirotu sa ministarkom zaduženom za evropske integracije, Jadrankom Joksimović otvoriti Sajam EU projekata „EU i Srbija na delu", centralni događaj posete, na kome će biti predstavljen deo dosadašnje podrške Evropske unije jugoistočnoj Srbiji. Na Sajmu će biti predstavljeni projekti prekogranične saradnje Srbije i Bugarske.

Danas ćemo pratiti sve dogadjaje u okviru ove Manifestacije. Želimo, medjutim, da vas podsetimo na istoriju saradnje Evropske unije i zemalja na Balkanu.

A kako je izgledala pomoć koju je EU davala Srbiji pre uvođenja programa IPA?

U periodu od 1990-1999, Eu je slala pomoć Balkanu, u okviru raznih programa koji su bili odgovor na hitne potrebe zemalja ratovima i krizom zahvaćenog regiona, a svi imali jednu zajedničku osobinu – bili su kreirani od slučaja do slučaja, dakle, nije bilo neke „strategije i sistema“. Jedan od poznatijih programa iz ovog perioda zvao se OBNOVa, drugbi ,,Energija za demokratiju .

Tim povodom, sećajući se tih prvih godina, Tomislav G. Panajotović, tadašnji predsednik Opštine Pirot poslao nam je tekst koji seća na 1999. godinu, po svemu burnu, kada su se Pirot i Niš našli medju gradovima koji su bili ,,Pilot projekti” i kojima je doniran mazut za grejanje stanova.

U sledećem periodu, uslovno od 2000-2006, okosnica pomoći bio je program CaRDS

(skraćenica od Community Assistance for Reconstruction, Development and Stabilisation, što na srpskom znači: Pomoć Zajednice za obnovu, razvoj i stabilizaciju) koji je otišao korak dalje i za ciljeve postavio stabilizaciju i razvoj regiona, ali i doneo novi model „upravljanja sredstvima“. U Srbiji se još svi sećaju Evropske agencije za rekonstrukciju- ili EaR(Europe-an Agency for Reconstruction) – koja je bila glavna institucija za „implementaciju“ pomoći, dakle, ona koja se brinula da novac na raspolaganju Srbiji bude iskorišćen u prave svrhe.

.....................................................................................

Treći period počinje uvođenjem IPA 2007. godine, čime su zamenjeni svi prethodni instrumenti pomoći koje je Evropska unija imala za zemlje Zapadnog Balkana.

....................................................................................

Zašto je Pirot izabran da bude domaćin ove velike manifestacije!?

Godinama unazad, od 2007. naša Opština, a kasnije grad uradila je mnogo na u realizaciji IPA programa.

Formirana je Kancelarija za ekonomski razvoj, u kojoj su radili mladi sposobni ljudi koji su realizovali brojne projekte. Pored Opštine, projekte su radili i Sportski centar, Dom kulture, škole... Više miliona evra do sada došlo je u Pirot.

Pre neki dan, o današnjem dogadju gradonačelnik Vladan Vasić , rekao je da je sajam Eu projekata , ustvari veliko priznanje Pirotu za sam pristup konkursu Prekogranične saradnje, planiranju i realizaciji projekata koji su bili i mbiće od veklikog značaja za dalji razvoj grada .

Imajući u vidu značaj današnje manifestacije pratićemo dogadjaje iz sata u sat.