Povodom Velike Gospojine, slave grada: Pirot grad koji raste!!!

28. avgust 2014. 09:05 Gradska hronika Pirot Plus Online

Velika Gospojina , slava Pirota, obeležava se brojnim svečanostima. Ovaj dan okupiće mnoge Piroćance u litijama, održaće se svečane liturgije... Na ovaj dan, , podsećamo na sve one vrednosti koje su realizovane , a koje omogućavaju gradjanima da žive dostojno zadovoljnih ljudi! U gradu koji raste!!!

DIREKCIJA ZA IZGRADNJU

MOSTOVI

Posle brojnih administrativnih prepreka, ukidanja Ministarstva za regionalni razvoj koje je odvojilo sredstva u iznosu od 2o miliona dinara, a novoformirano Ministarstvo procenilo je da nema obavezu finansiranja. Opština Pirot je nastavila projekat , obezbedivši sredstva iz svojih izvora. Procedura javne nabavke završena je, potpisan je ugovor sa izvođaćem radova, firmom Bauvesen iz Lazarevca , imenovan je Nadzorni organ i naredne nedelje počeće pripremni radovi. Obeležiće se pristup mostu, pošto će biti zatvoren za saobraćaj dva meseca. Procenjena vrednost ovih radova bila je 35 miliona dinara, nakon pregovaranja dogovorena je 24 miliona, tako da je to velika ušteda, i ta sredstva biće preusmerena na druge poslove, kaže Branislav Kostić, direktor Direkcije za izgradnju. Planirano je da rekonstrukcija mosta obuhvati pored kolovozne konstrukcije, zamenu hidroizolacije, slivnika, ograde, trotoare a biće postavljena i led rasveta na spoljnom delu mosta. Radovi će se finansirati sredstvima lokalnog budžeta.

Projekat izgradnje mosta na Drugom ringu sa svim pristupnim saobraćajnicama je mnogo vredniji. Iz Ministarstva je odobreno 50 miliona dinara, a toliko će prema procenama biti i učešće lokalne samouprave. Vrednost radova 110 miliona dinara

PONOR

Direkcija za izgradnju opštine, u saradnji sa JP “Vodovod i kanalizacija”, do kraja godine započeće radove na izgradnji vodovoda u selu Ponor, kaže Branislav Kostić, direktor Direkcije. Rebalansom opštinskog budžeta izdvojeno je 11 miliona dinara za izgradnju vodovoda. Još toliko, izdvojiće meštani i Javno preduzeće “Vodovod i kanalizacija”. Radovi će biti završeni na proleće sledeće godine. JP “Direkcija za izgradnju opštine Pirot” raspisalo je javni tender za izgradnju vodovoda u selu Ponor. JP “Direkcija za izgradnju opštine Pirot” uputilo je javni poziv za podnošenje ponuda za izgradnju vodovoda u selu Ponor, čime bi ovaj decenijski problem bio rešen. Procenjena vrednost radova koji se odnose na izgradnji cevovoda za vodu i kanalizaciju iznosi 21 milion dinara. Rok za dostavljanje ponuda je 19. septembar, kada će se i otvarati pristigle ponude.

KRPLJENJE UDARNIH RUPA

Na području grada i prema selima u toku je krpljenje udranih rupa, prekopa i odizanje slivnika. Radove izvodi preduzeće za puteve Niš, a vrednost je oko 23 miliona dinara.

U planu Direkcije je i asfaltiranje Mečkinog sokaka u naselju Tanasko Rajić. Radovi, čija je vrednost blizu 3,6 miliona dinara, povereni su preduzeću AD Drumovi.

Za rekonstrukcija pešačkih staza na Golemom mostu izdvojena su tri miliona dinara. Biće uradjena potpuno nova čelična konstrukcija sa novim slojem asfalta, a u planu je renoviranje i ograda sa obe strane mosta.

DVORIŠTE ŠKOLE “VUK KARADŽIĆ”

Nakon izgradnje Streljane u dvorištu škole Vuk Karadžić, ostatak prostora je ostao neuređen, ali će taj problem radovima koji se izvode ovih dana, biti upravo rešen. Uređenjem dvorišta u školi Vuk Karadžić planirana je izgradnja jednog igrališta za mali fudbal, odnosno rukomet i biće uredjen prostor oko igrališta, behaton pločama, asfaltom i zelenim površinama. Radovi se finansiraju sredstvima lokalnog budžeta

FONTANA

Na gradskom trgu u toku je sanacija fontane. Biće postavljena nova podloga od mermera i granita, nove mlaznice kao i sistemi pumpi i hloratora, tako da će voda biti na nivou pijaće vode. Kostić očekuje završetak radova za dvadesetak dana. Za ove namene iz lokalnog budžeta izdvojeno je tri miliona dinara.

Sportski centar

KLIZALIŠTE

Modernizacija postojeće sportske infrastrukture u graničnom regionu Montana- Pirot. Nosilac projekta, koji podrazumeva igradnju mini terena u naselju Prčevac i nabavku klizališta, je Sportski centar Pirot. Opština Pirot je u ovom slučaju vodeći partner na projektu čija je ukupna vrednost 678.000 evra. Pirotskoj strani pripašće suma od 220.000 evra za realizaciju ova dva projekta, izgradnju terena i nabavku klizališta

PIČ TEREN PRČEVAC

Radovi na izgradnji mini pič terena u naselju Prčevac uveliko su u toku. Radove izvodi Tigar Inkon. Vrednost projekta je oko 100 hiljada evra. Radovi se finansiraju iz IPA fondova u okviru prekogranične saradnje.

PREKOGRANIČNA SARADNJA

ADAPTACIJA KARAULE U DOJKINCIMA

U okviru Ipa programa prekogranične saradnja Bugarska- Srbija opštini Pirot je odobren projekat rekonstrukcije objekata Karaule u selu Dojkinci. Vrednost projekta je oko 210.000 evra i trebalo bi da bude realizovan u narednih 18 meseci. Cilj prijekta je jačanje kapaciteta i medjusobne saradnje u oblasti sportsko rekreativnog turizma. Projekat podrazumeva kompletnu rekonstrukciju objekata tako da ćemo dobiti jedan izuzetan ambijent na Staroj Planini koji će biti ponajviše dostupan deci za rekreativne nastave koje bi se odvijale na našem području u uredjenom i prijatnom prostoru

VODOVOD I KANALIZACIJA

PROJEKAT KFW

Projekat KfW biće realizovan u periodu od dve i po godine. Ukupna vrednost je 3.5 milona evra, od čega je 900.000 donacija Nemačke razvojne banke dok će 2.100.000 evra biti vraćeno u periodu od 10 godina sa kamatom od 3.4%. Inače ovaj projekat deo je projekta “Vodosnabdevanje i kanalizacija u opštinama srednje veličine u Srbiji”, koji realizuju Vlada Srbije i Vlada Nemačke u nekoliko opština u Srbiji među kojima je i Pirot. Projekat podrazumeva zamenu azbestnih cevi u dužini od oko 10 kilometara, rekonstrukciju crpne stanice Berilovac i uvodjenje kompletnog monitoringa sistema, koji podrazumeva merenje protoka i pritiska kako u mreži u samom gradu tako i u selima koja su u sistemu.

POSTROJENJE ZA PREČIŠĆAVANJE OTPADNIH VODA

U Beogradu su potpisani protokoli o poslovnoj saradnji Nemačke razvojne banke i osam gradova u Srbiji. Protokole su potpisali predsednici opština i gradova i direktori javnih preduzeća iz Zaječara, Čačka, Kraljeva, Kikinde, Vršca, Požarevca, Jagodine i Pirota. Za realizaciju ovog značajnog posla izdvojeno je oko 10 miliona evra. Pirot bi, pored ovog Postrojenja dobio i milion evra za adaptaciju kanalizacione mreže.

TOPLANA

Radovi na trasi toplovoda od Energane Senjak do kotlarnice Centrala. Reč je o trasi toplovoda čija dužina iznosi 1.500 metara. Završetkom radova kotlarnica Centrala će biti ugašena, a biće postignuta daleko bolja energetska iskorišćenost. počeli novi poslovi na toplovodu do kotlarnica Bujica i Sud. Ukupna vrednost ovih radova je 1.650.000 evra. ovo kapitalan posao i da Gradska Toplana na takav način postaje moderan i efikasan sistem. Zahvaljujući programu KfW 4 Pirot će moći da realizuje veliku investiciju, a da novac postepeno vraća u ratama.

REGIONALNA SANITARNA DEPONIJA

Predstavnici Regionalne sanitarne deponije posetili su ovih dana Preduzeće “Bankpro” iz Beograda u čijim pogonima se proizvodi sistem za sekundarnu separaciju otpada koji će biti postavljen na našoj Deponiji. Veći deo opreme, negde oko 70 odsto, je završen, kaže direktor Zoran Stanković i napominje da je praktično preostao još onaj deo koji se odnosi na montažu postrojenja što će biti odradjeno na samoj Deponiji. Po dobijanju lokacijske dozvole, biće raspisan tender za izgradnju objekta za samo postrojenje. Ukupna vrednost projekta je oko 300.000 evra i finansira se sredstvima Deponije. Očekujemo da ceo projekat do kraja godine bude završen u potpunosti. Za dodatnu opremu konkurisali smo kod Ministarstva poljoprivrede, i to za nabavku specijalnog vozila, posebne linije za tretman PET ambalaže i opreme za specijalizovanu laboratorij.