Povodom oslobođenja Pirota od Turaka i Dana grada položeni venci na spomenik oslobodiocima Pirota

27. decembar 2021. 13:15 Gradska hronika Pirot Plus Online

Povodom oslobodjenja Pirota od Turaka, 28. decembra i Dana grada, danas je u Tija Bari, kraj spomenika oslobodiocima Pirota, održana prigodna svečanost kojom prilikom su položeni venci .

Na današnji dan vođene su borbe na utvrđenim položajima Nišor, što nije dalo rezultate. Narednih dana turski položaji zaokruženi su sa nekoliko strana, a Turci, koji su u Pirotu imali jake snage (12 bataljona), 28.decembra u zoru napustile su grad da ne bi bile potpuno blokirane

Na spomeniku piše.

Kapetanu Milutinu Karanoviću i ostalim borcima koji za vlade Nj. V. Knjaza Milana Obrenovića padoše decembra 1877. godine u borbama za oslobođenje Gornjeg Ponišavlja od Turaka - Zahvalni, Pirot i sela okruga pirotskog.

 Služio je sveštenik  Duško Vidačić

Vence su, prema zvaničnom protokolu položili predstavnici Gradske uprave, Gradskog i Okružnog SUBNOR- a, Rezervnih vojnih starešina, Društva za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine.  Vence su još položili  predstavnici Srpske desnice, udruženja Besmrtni puk i pfor.Dragan Svetozarević koji se predstavlja kao predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a

Delegacije su vence i cveće položile danas i na grob kapetana Karanovića, koji se nalazi u dvorištu Manastira sveti Đorđe u Temskoj.

Pored predstavnika grada Pirota, predstavnika boračkih organizacija i Besmrtnog puka, cveće su položili i predstavnici Srpske Desnice.

"Naša je obaveza je da obeležavanjem značajnih istorijskih datuma Pirotske i Srpske slobodarske istorije odamo počast i zahvalnost precima za slobodu koju danas uživamo, a za bolju i slobodnu budućnost naših potomaka " - naglasio je danas Milan Petrović, potpredsednik Srpske Desnice i predsednik gradskog odbora u Pirotu.