Povezivanje radnog staža i dalje problem za većinu bivših radnika AHA Mure i Prvog maja

16. april 2021. 10:45 Privreda Pirot Plus Online

Odluka o bankrotstvu Kompanije AHA Mura Prvi maj doneta je pre šest godina, 2015. godine u avgustu. Imovina je otišla na prodaju i iz tih sredstava namirivani su poverioci. Naravno ne svi. Tada je procenjeno da je dugovanje AHA Mura Prvi maj oko milijardu i 900 miliona dinara, najveći deo prema bankama i Poreskoj upravi. Za sve troškove nedostajalo je oko 900 miliona dinara.

Radnici, njh oko 1.200, su se tada našli u trećem isplatnom redu, što je praktično značilo da ne mogu na naplate ništa iz stečajne mase na ime svojih dugovanja. Njima je iz Fonda solidarnosti, krajem 2016. godine, isplaćeno 9 minimalnih zarada i povezan radni staž za tih devet meseci. 

Stečani postupak za AHA Muru zaključen je 26. avgusta prošle godine, rekao je u izjavi za Portal Plus online Jovan Mijalković, predsednik Veća SSSS za Pirotski okrug.  

Prema informacijama koje sam dobio od stečajnog upravnika što se tiče poreza i doprinosa na zarade, cela 2013. godina je izmirena, problema ima za prvih devet meseci 2014. godine. Tu se javila određena šupljina i radnici ne mogu da povežu staž. I pored još jedne uplate na račun Poreske uprave, situacija nije rešena, kaže Mijalković i napominje da će se Sindikat angažovati u ovom procesu. 

Kada je u pitanju IO "Prvi maj", u razgovoru sa stečajnom upravnicom saznali smo da su gotovo sve prodavnice u Srbiji prodate, a da je status prodajnih objekata u  bivšim republikama pod znakom pitanja, uglavnom zbog problema vlasništva. I ovde su radnici u trećem isplatnom redu, što znači da neće dobiti ništa na ime svojih dugovanja.

Poslednja prodavnica koja je prodata jeste objekat u Priboju na Limu, a priprema se dokumentacija za prodaju Hotela Stadion u našem gradu. Sredstva iz ove prodaje biće uplaćena Poreskoj upravi za nadoknadu troškova PIO fonda, kaže Mijalković.