Povećan broj korisnika socijalne pomoći

12. mart 2013. 10:10 Gradska hronika Pirot Plus Online

Centar za socijalni rad svojim uslugama, korisnicima omogućava i pomaže da ostvare prava iz socijalne i porodično – pravne zaštite. Prema podacima koji su prezentovani u redovnom godišnjem izveštaju Centra za socijalni rad za 2012. godinu, evidentno je da se broj korisnika usluga u svim segtmentima rada uvećao u odnosu na prethodnu godinu. Marija Vasić, direktorka Centra kaže da se broj korisnika povećao s obzirom na tešku ekonomsku situaciju.

-Podaci govore da u svim oblastima našeg rada, bez obzira da li je u pitanju porodično pravna ili socijalna zaštita, odnosno neki od vidova novčanih davanja imamo povećanja koja se kreću i do 40 odsto. Na kraju prošle godine imali smo 1.533 porodice koje su koristile novčanu socijalnu pomoć, a u 2011. godini bilo je oko 800 porodica korisnika. Time se broj korisnika novčane socijalne pomoći u prošlog godini uvećao za 3.563. Što se tiče jednokratnih novačnih davanja, na osnovu rešenja koja izdajemo korisnicima za novac za osnovne životne potrebe, i tu se beleži znatno uvećanje, u toku 2012. godine izdali smo 1.273 rešenja- kaže Vasićeva.

Vasićeva napominje da podaci pokazuju da je u drugoj polovini prošle godine povećan i broj maloletnih prestupnika ali da je reč o manjim prekršajima.

- U pitanju su, uglavnom bezazleni saobraćajni prekršaji koji nisu ugrožavali ostale učesnike u saobraćaju, a ni same počinioce . Broj ovih prekršaja jeste povećan ali ne drastično. Ranijh godina Centar za socijalni rad organizovao je radionice namenjene maloletnim licima, kako sa potencijalnim počiniocima krivičnih dela tako i sa maloletnicima sa asocijalnim ponašanjem i to je urodilo plodom. U odnosu na ostale opštine kod nas je, moglo bi se reći, mnogo bolja situacija tako da nemamo zabrinjavajući broj teških krivičnih dela, nema recidivizma, vršnjačkog nasilja, tuči i nasilja što karakteriše maloletne počinioce krivičnih dela – napominje Vasićeva.

Pored dva projekta koja se realizuju već nekoliko godina kao što su SOS telefon koji će uskoro preći u uslugu i zaštićeno stanovanje za decu koja izlaze iz institucija, u planu su i novi projekti i aktivnosti, kaže Vasićeva.