Povećanje minimalne zarade i penzija od naredne godine!

14. septembar 2020. 23:13 Privreda Pirot Plus Online

Predsedavajući Socijalno-ekonomskom savetu (SES) Zoran Stojiljković saopštio je danas da će minimalna zarada u 2021. godini biti veća za 6,6 odsto i iznosiće 32.126 dinara.

Stojiljković je na konferenciji za novinare, koja je održana nakon sednice SES-a, rekao da nije bilo konsenzusa socijalnih partnera o visini minimalne zarade u 2021. godini, uz podsećanje na to da su predstavnici sindikata tražili da se ona izjednači sa potrošačkom korpom.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović najavio je da će neoporezivi deo zarade biti povećan sa 16.300 na 18.300 dinara, i dodao da su sindikati očekivali da će se u razgovorima doći do minimalne zarade od 34.000.

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će penzije od 1. januara 2021. godine biti veće za 5,9 odsto na osnovu švajcarske formule.

Mali je poručio da je situacija u budžetu stabilna i da ima novca za povećanje minimalne zarade i penzija.

On je rekao da će minimalna zarada u narednoj godini biti povećana za približno 2.000 dinara, što znači da će minimalna cena rada po radnom satu biti povećana sa 172,5 na 183,9 dinara.

Imali smo veoma težak, ali konstruktivan dijalog, rekao je Mali, dodajući da su uvek suprotstavljeni stavovi sindikata i poslodavaca, ali i da Vlada donosi konačnu odluku.

Vlada je, i pored ekonomske krize, odlučila da poveća minimalac, jer smatra da je to važno da bi se očuvao realni životni standard građana, naglasio je on.

Ministar je naveo podatak da je inflacija 1,5 odsto, tako da će sa povećanjem minimalca od 6,6 odsto, realno povećanje biti 5,1 odsto.

Prema njegovim rečima, Vlada će sutra doneti odluku o povećanju neoporezivog dela zarade sa 16.300 na 18.300 dinara, što je približno osam milijardi dinara koje će država preuzeti na sebe.

Mali je napomenuo da je prošle godine minimalna zarada bila povećana rekordnih 11,1 odsto, kada je povećanje bilo približno 3.000 dinara.

On je ukazao na to da se Vlada vodila interesom radnika, uz ocenu da je tačno i to što kažu poslodavci da povećanje minimalne zarade podiže i druge zarade.

Želeli smo da očuvamo interese poslodavaca, iako je čitav svet pogodila najveća kriza u istoriji, rekao je Mali.

On je rekao i da će Vlada sačekati kraj septembra i oktobar da se vidi kakvo je stanje u budžetu i da li će se i u kojoj meri ići i sa povećanjem plata u javnom sektoru, napomenuvši da je još rano o tome govoriti.

Sutra je polovina meseca, znaćemo prilive od domaćeg PDV-a. Ako nam do kraja septembra i u prvoj polovini oktobra bude dobar priliv, imaćemo realne informacije na osnovu kojih ćemo doneti odluku, precizirao je Mali.

Prema njegovim rečima, Vlada svaku odluku zasniva na odgovornosti, prave se analize i sagledava stanje u privredi i među zaposlenima.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević naveo je da je predlog za povećanje minimalne zarade od 6,6 odsto Vlada dala u skladu sa trenutnim mogućnostima, istakavši da ostaju zacrtani ciljevi u pogledu visine plata i penzija do 2025. godine.

Nama ostaje cilj da prosečna plata bude 900 evra i penzija 440 evra do 2025. Mi taj plan nećemo menjati jer verujemo da tako nešto možemo da ostvarimo ako budemo zajedno radili, poručio je on.

Prema njegovoj oceni, važno je da postoji dijalog i da sindikati i poslodavci budu upoznati sa čime država raspolaže i kakvo je stanje u privredi.

Đorđević je istakao da postoje razlozi za optimizam da će, kada kriza prođe, Srbija biti među zemljama koje će imati najveći ekonomski zamah.

Zadatak koji je Vlada Srbije postavila jeste da se bori za građane i nova radna mesta, naglasio je ministar i dodao da je retko gde u svetu došlo do povećanja minimalne zarade.

Ministar je ukazao na to da Srbija ima tu mogućnost i da je ona zasnovana na realnim osnovama, i naveo podatak da se visina minimalne zarade približila za 1.000 dinara minimalnoj potrošačkoj korpi u odnosu na prošlu godinu.

*Preuzeto sa sajta Vlade Srbije