Potpisan sporazum za rekonstrukciju i modernizaciju pruge Niš-Dimitrovgrad

05. februar 2018. 13:30 Privreda Pirot Plus Online

Potpisivanje tri sporazuma koji se odnose na rekonstrukciju i modernizaciju pruge Niš-Dimitrovgrad i izgradnju severne železničke obilaznice oko Niša i sporazuma koji se odnosi na realizaciju regionalnog stambenog programa u skladu sa regionalnim stambenim programom obeležilo je konferenciju “EU-Srbija 2018: investicije, rast i zapošljavanje”.

Prvi set sporazuma vredan više od 200 miliona evra kredita i nepovratnih sredstava iz fondova Evropske unije koji se odnosi na rekonstrukciju i modernizaciju železničke pruge Niš – Dimitrovgrad na Koridoru 10 potpisali su ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zorana Mihajlović, ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović, v.d. direktora kompanije „Infrastruktura Železnice Srbije“ Miroljub Jevtić i potpredsednik Evropske investicione banke Dario Skanapijeko.
Potpisivanju sporazuma prisustvovali su premijerka Ana Brnabić, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, šef Delegacije EU Sem Fabrici, kao i Antonio Tajani predsednik Evropskog parlamenta.

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorana Mihajlović, izjavila je da je projekat modernizacije pruge Niš-Dimitrovgrad, vredan 268 miliona evra, važan ne samo zbog građana Srbije, već i zbog regionalnog povezivanja, koje je strateški cilj Vlade.

- Naš strateški cilj je da kroz projekte modernizacije pruge Niš-Dimitrovgrad, gradnju “auto-puta mira” Niš-Merdare-Priština, povezivanje sa BiH o kojem počinjemo razgovore, završetak Koridora 10 ka Grčkoj i Bugarskoj i Koridora 11 ka Crnoj Gori i luci Bar, ostvarimo bolju povezanost Srbije sa regionom i Evropskom unijom”, rekla je Mihajlovićeva nakon potpisivanja dva sporazuma kojima su obezbeđena 73 miliona evra bespovratnih sredstava za rekonstrukciju i modernizaciju pruge Niš-Dimitrovgrad.

Mihajlovićeva je naglasila da Srbija trenutno realizuje infrastrukturne projekte vredne 16 milijardi evra, pre svega u drumskom i železničkom saobraćaju.
Mihajlovićeva je zahvalila ministarki za evropske integracije Jadranki Joksimović na podršci u obezbeđivanju bespovratnih sredstava koja čine 73 miliona evra od ukupno 268 miliona evra, koliko je vredan ceo projekat modernizacije i rekonstrukcije pruge Niš-Dimitrovgrad.

Mihajlovićeva je zahvalila EIB-u na višegodišnjoj podršci razvoju infrastrukture u Srbiji i dodala da je timski rad Vlade Srbije, EIB-a, Evropske unije i Grada Niša najbolji način da se uspešno realizuje ovaj projekat.
Prvi sporazum, u vrednosti 44,66 miliona evra, odnosi se na radove na rekonstrukciji i modernizaciji postojeće železničke infrastrukture na deonici Sićevo – Dimitrovgrad i pripremne radovima za elektrifikaciju i signalizaciju.
Drugi sporazum, vredan 28,37 miliona evra odnosi se na radove na elektrifikaciji i signalizaciji severne obilaznice oko grada Niša i radove na elektrifikaciji i signalizaciji na deonicama Crveni Krst -veza sa obilaznicom i Sićevo – Dimitrovgrad.
Pored toga, ministar finansija Dušan Vujović i potpredsednik EIB-a, Dario Skanapjeko, potpisali su finansijski ugovor za ovaj projekat između Srbije i EIB, vredan 134 miliona evra.
Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani istakao je da se mora povećati zaposlenost mladih razvojem malih i srednjih preduzeća.
-Potrebna nam je realna ekonomija i banke koje će finansirati male firme. Mala i srednja preduzeća su u srcu naše privrede i potrebno je da ih banke podržavaju jer imaju probleme sa finansiranjem, rekao je on.
Prema njegovim rečima 2018. godina je šansa za razvoj regiona, a Srbiju je ocenio kao vodeću zemlju za učlanjenje u EU.

Slike i tekst preuzet sa sajta Železnice Srbije