Potpisan protokol o saradnji u okviru projekta Romacted. Milica Golubović: Očekujemo dalji napredak po pitanju poboljšanja položaja Roma u našem gradu

04. novembar 2021. 14:34 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Pomoćnica gradonačelnika za vanprivredu Milica Golubović juče je potpisala protokol o saradnji povodom učešća Grada Pirota u projektu Romacted, faza II.

Romacted je prvi program posvećen Romima kojim koordinira i nadgleda Kancelarija Saveta Evrope u Beogradu. Organizacija za podršku u sprovođenju programa je Asocijacija lokalnih koordinatora za romska pitanja, dok lokalne intervencije sprovodi tim od 14 facilitatora i facilitatorki.

Na prethodnom sastanku, koji je održan u septembru ove godine, učesnici su dobili konkretna uputstva o izradi i sprovođenju zajedničkih akcionih planova u okviru projekta Romacted II. Zajednički program Romacted II sprovodi se u 14 gradova i opština u Srbiji: Aleksinac, Apatin, Bač, Kostolac, Kragujevac, Kruševac, Lebane, Niš, Pirot, Prokuplje, Subotica, Vrnjačka Banja, Zaječar i Opština Zvezdara (Beograd).

Juče je održana zvanična početna konferencija druge faze projekta u Srbiji, kojoj je prisustvovala Milica Golubović.

U izjavi za portal Pirot Plus onlajn Milica Golubović je istakla da je Pirot u dosadašnjem periodu učestvovao u različitim projektima koji se tiču poboljšanja života Roma i drugih marginalizovanih grupa, a to će i nastaviti. Projekat Romacted traje tri godine i tek predstoje aktivnosti, kaže Milica Golubović.

Realizacijom ovog projekta očekuju se pomaci u cilju poboljšanja položaja Roma posebno kada je reč o obrazovanju, zdravstvu i zapošljavanju.

*Foto: Romacted