Posle pet godina, olujni vetar ponovo naneo veliku štetu Pirotu i okolini. Stradalo drveće, automobili, krovovi na proizvodnom pogonu, dečije igralište!

03. avgust 2019. 00:19 Gradska hronika Pirot Plus Online

Jako nevreme zahvatilo je Pirot i okolinu večeras, petak, 2. avgust, oko 20 časova. Snažan vetar, sa udarima preko 80 kilometara na čas, praćen pljuskom lomio je drveće, pomerao kontejnere, oštećeno je nekoliko automobila, parkiranih ispod polomljenih stabala. Ni stariji Piroćanci ne pamte da je ovakav vetar orkanske jačine duvao u našem kraju.

Nevreme je trajalo ne više od pola sata i za to vreme u Pirotu i okolini načinjena je velika materijalna šteta.

Krov na jednom proizvodnom pogonu u Slobodnoj zoni je srušen.

Saobraćaj prema Planinarskom domu bio je jedno vreme u prekidu, polomljeno drvo srušilo se na kolovoz.

Na pruzi Pirot – Dimitriovgrad kod prelaza Božurato takodje je palo poveće stablo.

U pirotskom naselju Rogoz vetar je skidao crepove.

Na Keju pored Nišave olujni vetar je čupao lipe. U blizini Škole Osmi septembar drvo je preprečilo ulicu.

U Ulici Milivoja Manića velika grana pala je na automobil, materijalna šteta nije velika.

.......................................................................................

Posle 21 čas naši reporteri Ljubiša Stojanović i Nenad Paunović bili su na terenu.

Sa Bobanom Tolićem dogovorili smo razgovor u Velikom parku gde je vetar oborio bor. Čuvar u Kaleu rekao nam je da je polomljen od siline vetra, da nije pao grom.

Dok smo razgovarali sa Bobanom Tolićem, njegov saradnik dobio je informaciju da su radnici Komunalca upravo uklonili drveće koje je palo na put prema Barje Čifliku. Saobraćaj se odvijao jednom trakom naizmenično. Iz Parka kod Kalea uputili smo se u Ulicu Milivoja Manića gde je preko puta kafane Varoš od jakog vetra polomljeno još jedno stablo.

Velika bela breza pala je u parku u Ulici Vojvode Stepe. Radnici Komunalca samo što nisu stigli. Mi smo žurili. Imali smo i interesantne sagovornike.

U isto vreme, reporter Ljubiša Stojanović obišao je ulice u kojima je takodje olujni vetar polomio stabla, Predraga Boškovića, Lava Tolstoja, Vuka Pantelića, Save Kovačevića i Nikole Pašića.

U Hitnoj pomoći rekli su nam da nije bilo povredjenih u vremenu kada je olujni vetar "protutnjao" Pirotom.

Telefoni u Distribuciji, Meteorološkoj stanici, Kameničkom Visu bili su stalno zauzeti. Još jednom se pokazala neophodna potreba za jednim centrom gde će se sticati sve informacije. Nekadašnji Centar za obaveštavanje, to valjda više ne postoji!

U Pirotu je da podsetimo, 1. jula 2014. godine olujno nevreme nosilo krovove na zgradama, lomilo drveće i oštetilo dalekovod.