Posle 30 godina u Visočkoj Ržani biće otvorena škola! Fondacija "Refarma" oživljava i podmladjuje Staru Planinu

21. maj 2021. 14:33 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

U Skupštinskoj sali Gradske uprave Pirota danas je potpisan sporazum izmedju Grada Pirota i Fondacije Refarma, a povodom početka realizacije projekta " Obnova i rekonstrukcija škole u Visočkoj Ržani". 

O Fondaciji “Reforma” govorila je Marija Velimirović. Prema njenim rečima fondacija je osnovana sa ciljem da okupi sve dobre ljude koji će, svako na svoj način, svojim doprinosom ostaviti trag. “Refarma” je glas Stare planine koji traži da se život vrati i danas zvanično počinje prvi projekat koji je namenjen deci, najavila je Marija Velimirović.

Ovom prilikom Marko Tanić ispred Organizacije “Staroplaninci” predstavio je Hotel “Teodora”, ističući da je smešten je u srcu Stare planine. Renoviranjem hotela, kako je rekao Tanić, dobiće novi sjaj i nova radna mesta, ali je potrebno ispuniti sve preduslove za rad hotela i život i rad ljudi na Staroj planini. Njihovi projekti zamišljeni su, pre svega, ekološki, da planinu ne prilagode sebi već da svoje ideje budu u skladu sa zakonima prirode, rekao je Tanić.

Zamenik gradonačelnika Miloš Colić poručio je da treba iskoristiti onoliko od prirode koliko smo spremni da joj vratimo.

Grad Pirot danas potpisuje ugovor o realizaciji projekta i očekuje se da će u septembru škola u Visočkoj Ržani postati objekat koji će biti priveden nameni i odgovarati za sprovođenje vaspitanja i obrazovanja dece, rekao je, pored ostalog, Miloš Colić.

U izradi idejnog rešenja projeta učestvovali su master inženjeri Stefan Lakić i Matović Jovan sa Tehnološkog fakulteta u Beogradu, koji su prisutnima i prezentovali projekat. 

Današnjoj svečanosti potpisivanja prisustvovala je i profesorka master inženjera, Danijela Milovanović, docent Tehnološkog fakulteta u Beogradu. 

Posle zvaničnih obraćanja i prezentacije projekta gradonačelnik Vladan Vasić potpisao je ugovor sa Fondacijom Refarma.