Porodica Marinković iz Beograda i naš saradnik Goran Tričković poklonili knjige školi u Temskoj!

25. novembar 2019. 18:56 Društvo Pirot Plus Online

Sedeći jednog septembarskog popodneva sa svojim prijateljem Goranom Marinkovićem u bašti njegove kuće u Mirijevu u Beogradu kroz priču dotakli smo se teme školstva i knjiga.

Tad mi je rekao da je sa svojim sinom i njegovim drugarima skupljao lektire i razne druge knjige i iste su poklanjali školama sa malim bibliotečkim fondovima ili školama koje nemaju svoje biblioteke. Spomenuo mi je da mu je ostalo još nešto knjiga i da bi voleo da ih pokloni nekoj seoskoj školi. Bio je na Staroj planini, Temskoj, Toplom dolu, oduševio se prirodom i predelima. U istom trenutku mi je pala na pamet ideja da to bude neka škola u okolini Pirota. Sa oduševljenjem je prihvatio tu ideju i odlučili smo da to bude škola u Temskoj.


Odmah sam sledećeg dana izvukao knjige iz njegove ostave i počeo da ih sređujem i popisujem komad po komad. Našlo se tu svega i svačega, raznih enciklopedija, rečnika, lektira, romana, pripovedaka, zbirki pesama, bajki za najmlađe...Tu se našlo više od pet stotina knjiga, dodao sam i nešto knjiga iz moje biblioteke i konačno se došlo do oko šesto dvadeset knjiga.

Konačno, knjige su stigle u Temsku u nedelju pre podne 24. novembra.

Ispred sela i škole dočekao me je i ugostio predsednik mesne zajednice Toma Pančić koji je knjige preuzeo i srdačno se zahvalio u ime svih Temštana.*Tekst i foto Goran Tričković