Poreske olakšice u 2020! Povećan neoporezovani deo zarade, smanjen doprinos za penzijsko osiguranje

14. januar 2020. 09:52 Privreda Pirot Plus Online

Od ovog januara na snazi su poreske olakšice koje bi trebalo da pospeše zapošljavanje u 2020. godini. Povećan je i neoporezivi deo zarade i za pola procenta smanjen doprinos za penzijsko osiguranje. Samo po tom osnovu budžet se odrekao prihoda od 13 milijardi dinara. Nadležni kažu da su stabilne finansije omogućile da država na taj način uloži u poboljšanje privrednog ambijenta.

Za radnika zaposlenog u ovoj godini, poslodavac će imati olakšicu naredne tri godine. U ovoj, doprinose uopšte neće plaćati, do treće godine olakšica će pasti na 85 procenata, dok će se za porez na zaradu kretati od 70 do 60 odsto. Uslov je da je radnik bio nezaposlen u prošloj i do aprila ove godine, ili student koji je u međuvremenu diplomirao.

Da se na neki način olakša, pre svega privredi da privreda može lakše i brže da posluje, a s druge strane, da imamo određene efekte koji se tiču novog zapošljavanja“ kaže državni sekretar Ministarstva finansija Slavica Savičić.

„Ne bih pričao o ciframa, bojim se da bih rekao nešto što bi delovalo mnogo više od te cifre koju ste vi rekli, a verujem da će biti tako“, naglašava ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

     I u slučaju da takvo zaposlenje traje koliko i olakšica, struka smatra da će to dati dobar rezultat.

Zbog slabe pokretljivosti nezaposlenih i nedovoljnog interesovanja za prekvalifikacije, Nacionalna služba za zapošljavanje će u ovoj godini najviše pažnje posveti toj meri, za šta je obezbedjeno 3,7 milijardi dinara. Uz strožu kontrolu obuka, rezultat će biti meren isključivo brojem zaposlenih polaznika.

Izvor: sajt RTS-a, autor: Olivera Petrović Stojančić