Popović, Panajotović, Spasić, Kostić, Đorđević, Nikolić i Tolić: Osnove uređenog Pirota su postavljene! Na tim temeljima nastaviće da se razvija evropski grad!

05. decembar 2018. 09:00 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Post festum!

Proslava petnaestogodišnjice postojanja Koalicije za Pirot, organizovana je sinoć u savremenom Hotelu Ana Lux Spa. Podsećamo, na prevremenim izborima 2003. godine, koji su raspisani posle uvedenih privremenih mera u Skupštini opštine Pirot, ubedljivu pobedu zabeležila je Koalicija za Pirot, koja se na političkoj sceni Pirota pojavila kao Grupa građana.

Vladan Vasić, lider Koalicije, za sve ovo vreme bio je najpre predsednik Opštine, a potom gradonačelnik. Pirot je u minulih 15 godina od “Đinđićeve avlije” postao grad pred vratima Evrope.

Prijemu su prisustvovali predstavnici Gradske uprave Pirot, javnih preduzeća, ustanova, organizacija, članovi Koalicije za Pirot i ostalih političkih partija u gradu.

U Banket sali Hotela “Ana Lux Spa” bio je veliki broj gostiju, prijatelja i saradnika gradonačelnika Vasića.

Pri kraju obraćanja prisutnima, Vladan Vasić podsetio je na neke od ostvarenih rezultata:

Svih ovih naših 15 godina, nastojali smo da od Pirota – mesta na jugu Balkana s mirisom orijenta, napravimo grad na jugoistoku Srbije sa prizvukom Evrope.

Pirot danas ima Sportsku halu, brojna dečija igrališta, potpuno nov Omladinski stadion, Zatvoreni bazen, rekonstruisane škole, uređene parkove, stotine kilometara asfaltiranih ulica, puteva... Pirot je, kao malo gradova u Srbiji, izgradio toplovod, ukinuo kotlarnice, uradio kilometre vodovodne mreže bez azbestnih cevi. Sagrađena je Energana, Fabrika vode, Sanitarna deponija, asfalt, vodovod, kanalizacija, "stigli" su u mnoga, sve čistija i uređenija sela… Sredstva u Fondu za poljoprivredu su od tri povećana na 60 miliona dinara…

Pirot je danas poštovan u Vladi Srbije, u diplomatskim krugovima, u mnogim važnim institucijama u zemlji i inostranstvu. Pirot ima izuzetno uspešna brojna, nova, mala i srednja preduzeća. Brinemo o zdravstvenoj zaštiti, pirotska Bolnica je savremena, ambuante u gradu i selima, apoteke... Radimo Projekat za novu zgradu Hitne pomoći.

Došli su investitori iz Francuske, Bugarske, Italije, Srbije… Naš ponos je nova fabrika Tigar Tajers sa 3.500 radnika koja posluje u sklopu velike multinacionalne kompanije Michelin. Slobodna zona Pirot najbolja je u Evropi. Završava se međunarodni Koridor 10. Dobili smo moderan Hotel u centru grada.

Obnovljena je tvrđava Kale, svedok bogate istorije ovog grada, tvrđava kojom se ponosimo! Ima i simbolike, gradimo nove i obnovili sve mostove na Nišavi.

Kej, jedan od simbola Pirota kroz decenije, danas je još lepši, s novim stabljikama lipa, osvetljen. Kej koji osvaja nove prostore! Upravo taj naš Кej, prava je paradigma našeg rada u ovih 15 godina. Kako je izgledao 2003. takav nam je i grad bio na svim poljima. Kako Кej danas izgleda, tako izgleda i naš grad danas, svuda, u svakom delu u svakoj oblasti! Naša velika pobeda, najbitnija za sve nas, da se velika promena dogodila i dalje se dešava u glavama ljudi, u svesti naših Piroćanaca. Da li se sećate, ljudi su negativno govorili o svom gradu. Danas Piroćanci hvale i vole svoj grad, s ponosom govore o vrednostima! O našem gradu lepo govore brojni gosti, Piroćanci koji su odavno otišli odavde. To je naša najveća pobeda. Pobeda svih nas! Naravno da nam sve ostvareno daje novu energiju!

Ne, nismo umorni, nismo sve završili. Ima još dosta posla. Mnogo planova je pred nama. Snaži nas želja da nam grad bude još lepši i bolji. Pozivam sve vas da dalje radimo zajedno i da ovaj grad razvijamo. Da radimo zbog naših ljudi, zbog svih nas. Na kraju, želim da se zahvalim svima sa kojima smo radili za Pirot, odbornicima, svojim zamenicima, većnicima i pomoćnicima, Piroćancima koji su nam davali podršku!

Smatrali smo neophodnim, posle svega što je postignuto u proteklih 15 godina, posle sinoćne svečanosti, da se obratimo samo nekima od mnogih saradnika Vladana Vasića.

Njihovo viđenje proteklih 15 godina daće dodatnu dimenziju sveukupnom utisku o tome kako je Pirot napredovao. Svim sagovornicima postavili smo samo jedno pitanje:

Kako je Pirot za 15 godina postao privredno uspešan, savremen i u svim oblastima uređen grad!?