Ponoš u Čačku: Vučić ne razume koncept države, ima problem mesijanstva

28. mart 2022. 17:48 Politički marketing 2022 Pirot Plus Online

Predsednički kandidat koalicije "Ujedinjeni za pobedu Srbije" Zdravko Ponoš ocenio je da su napadi na političke protivnike, što radi aktuelni predsednik države, tužna scena Srbije, a primer za to je situacija kad aktivisti vladajuće stranke misle da i na pijaci može da se zabranjuje muzika.

Onda nije ni čudo šta se sve radi po ministarstvima, javnim preduzećima. To je posledica 10 godina vladanja Srpske napredne stranke, gde svi moraju da misle da je onako kako ti kaže šef - rekao je Ponoš na predizbornoj konvenciji u Čačku.

Kako je istakao, to je preslikan način vladanja iz vremena kad je Vojislav Šešelj nekome naređivao da mu kupi burek, ali da danas treba da se pokaže da "Srbija neće po burek".

Ponoš je dodao da je pokušao da Vučića pozove na televizijski duel, da svojim pimerom pokaže da može da se razgovara o mnogim stvarima, ali da je ovaj to odbio, i pored ponude da se to uradi na bilo kojoj televiziji, ili bilo kom drugom mestu, na primer "ispred zadružnog doma".

On je dodao da Vučić i njegovi saradnici izgleda znaju samo za jednu "zadrugu", rijaliti program na Pinku.

Moj predlog je bio da razgovaramo o tome kakvu Srbiju želimo, da li da državne institucije rade za vlast ili za svoje građane, kakva je politika prema okruženju, jer nama ne treba preispitivanje prošlosti, nego da živimo normalno jedni pored drugih - rekao je Ponoš.

Kako je istakao, tema o kojoj bi razgovarao sa Vučićem jeste to ko smo i odakle smo, da to znamo i da smo svesni svog identiteta, ali i da "ne izbegavamo novotarije".

Da negujemo ćirilicu, ali da se ne odričemo ni latinice, jer i ona je naša. I ijekavica je naša - poručio je Ponoš, podsećajući da je Srbin iz Krajine.

Vučić i njegova vlast ne razumeju suštinu dijaloga i koncept države, jer misle da ona služi da se upravlja narodom - istakao je predsednički kandidat koalicije "Ujedinjeni za pobedu Srbije".

On je konstatovao da je na delu koncept straha, koji vlast primenjuje kad god nema objašnjenja za neke svoje poteze, i "u toj atmosferi stalno se vlada sa podanicima".

Država treba da ponudi dijalog i bude garant dogovora sa socijalnim grupama. I da bude siguran krov za sve građane, da ih zaštiti da ih nešto ne "strefi" spolja. I da ljudi ne strahuju, nego da budemo stabilno društvo - istakao je Ponoš.

On je uveren da Vučić nije glup i da veruje da voli Srbiju, ali da je moguće da ima taj problem „mesijanstva“, a sad nije vreme za to.

Moguće je da je čovek ucenjen, umoran, da nema slobode da tu nešto pomeri - konstatovao je Ponoš.

Najavio je da će, ako bude izabran, pozvati Vučića kao bivšeg predsednika Srbije, da razgovaraju o onom šta je obećavao građanima i da vide šta je tu moguće ispuniti, koje i kakve su obaveze države koje su potpisane.

Želim da od aprila Srbija bude normalna zemlja, da ne pričamo o ratu u Ukrajini, ceni graška i soli, nego o lepim stvarima, na primer o letovanju - zaključio je Ponoš.

*Plaćena objava