Pomoćnik ministra poljoprivrede posetio Gazdinstvo "Pejčić" u Poljskoj Ržani. Bogićević: Što više mladih poljoprivrednika koji će dobro živeti od svog rada

03. februar 2021. 13:34 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

U okviru današnje zvanične posete Pirotu, pomoćnik  ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Bogićević, sa saradnicima obišao je Farmu "Pejčić" u Poljskoj Ržani. 

Gazdinstvo Pejčić je jedno od većih u Okrugu, koje se bavi uzgojem krava, preradom mleka i proizvodnjom mlečnih prerađevina. 

Miloš Pejčić, unuk i naslednik "čika Pede" kaže da trenutno na farmi imaju 55 krava koje trenutno u proseku daju oko 550 litara mleka dnevno. Zahvaljujući subvencijama lokalne samouprave ovo gazdinstvo godinama unazad ulaže značajna sredstva u savremene mašine i opremu. 

Proizvodimo beli sir i ceđeno kiselo mleko, a aplicirali smo da dobije dozvolu za proizvodnju pirotskog kačkavalja. Redovno koristimo podsticaje lokalane samouprave iz Fonda za poljoprivredu, a do sada prema Minsitarstvu nismo aplicirali ni jednim zahtevom, ističe Pejčić. 

Pomoćnik ministra Bogićević napominje da treba da bude više ovakvih pozitivnih primera kao što je gazdinstvo Pejčić. Mladi ljudi koji ostaju na selu, nastavljaju porodičnu tradiciju, bave se poljoprivredom i naravno od taoga dobro žive. 

Cilj je da veći broj poljoprivrednika aplicira i za neku od pomoći koje nudi Ministarstvo. Savetodavci u tom postupku imaju značajnu ulogu. Svim snagama zajednički moramo raditi na revitalizaciji sela i poljoprivrede, ali za to će sigurno trebati još vremena, rekao je Bogićević. 

Naši poljoprivrednici koriste uglavnom subvencije lokalne samouprave, dok se ne usuđuju, iz nekih razloga, da apliciraju i prema Ministarstvu, kaže Goran Popović, direktor Poljoprivredno savetodavne stručne službe Pirot.

Procedura za dobijanje pomoći sa lokala je značajno jednostavnija tako da je to možda jedan od osnovnih razloga, međutim ukoliko se neko odluči i za subvencije Ministarstva naši savetodavci će pomoći poljoprivrednom proizvođaču prilikom apliciranja. Što se stočarske proizvodnje na području Pirota, tiče, i dalje imamo pad broja grla. Kod govedarske proizvodnje i pored manjeg broja krava,zbog njihove mlečnosti, nemamo značajniji pad u proizvodnji mleka. Tred pada broja grla nastavlja se i dalje u ovčarskoj i kozarskoj proizvodnji, kaže Popović. 

Posle posete gazdinstvu Pejčić, pomoćnik ministra sa saradnicima sastao se sa gradonačelnikom Pirota, Vladanom Vasićem.