Politika zapošljavanja stimulativna i za poslodavce i nezaposlene. Teže zapošljiva lica lakše do posla u ovoj godini

06. mart 2020. 13:30 Društvo Pirot Plus Online

U Velikoj sali Skupštine grada Pirota danas su, u organizaciji Filijale Pirot Nacionalne službe za zapošljavanje, predstavljeni javni pozivi, odnosno konkursi za finansiranje programa i mera aktivne politike zapošljavanja. Prema rečima, Dragana Jenaćkovića, direktora pirotske Filijale, broj nezaposlenih lica u Pirotskom okrugu je ove zime bio u porastu i dostigao je brojku od oko deset hiljada. Programi i mere Nacionalne službe za zapošljavanje su veoma stimulativne, kaže Jenaćković, i trebalo bi da daju očekivane rezultate u smislu smanjenja nezaposlenosti. Mere su stimulativne kako za poslodavce tako i nezaposlene, a pogotovo za lica iz kategorije teže zapošljivih. Prezentaciji mera i programa prisustvovao je veliki broj poslodavaca.

Ove godine za realizaciju programa i mera aktivne politike zapošljavanja na nivou Srbije izdvojeno je blizu šest ipo milijardi dinara, kaže Jenaćković. To je za dvadeset posto više u odnosu na prošlu godinu.

Vlasnica Radionice za izradu torti i kolača “Nugatelina” , Ivana Kostić, kaže da su joj upravo ove mere omogućile da započne sopstveni posao, a sada će aplicirati za sredstva kako bi zaposlila dva radnika.