Policijski čas od utorka počinje u 18 časova, sledeće nedelje i otvaranje zanatskih radnji

19. april 2020. 09:05 Korona virus Pirot Plus Online

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će se ići na ublažavanje mera protiv koronavirusa, a prva je skraćenje policijskog časa, koji od utorka počinje od 18 časova i trajaće do pet ujutru.

Za penzionere biće obezbeđen period za šetnju od 18 do 01 čas posle ponoći.

„Utorak, petak i nedelja, po pola sata”, kaže predsednik, javlja Tanjug.
Narednih nedelja, penzionerima će možda biti omogućeno da svakog dana da izlaze napolje u tom periodu.

Građevinari u Srbiji će od utorka 21. aprila početi da rade „punom parom”, a od utorka počinje i otvaranje zanatskih radnji, potom i ostalih, izjavio je Vučić.

On je rekao da će građevinari od utorka moći da krenu da rade i u visokogradnji i u niskogradnji, ističući da u Srbiji ima mnogo projekata.

Najavio je i da će u utorak obići rusko gradilište kod Čortanovca.

„Krenućemo da radimo punom parom da bismo našim investicijama uspeli da sačuvamo viši nivo BDP nego što je rekao MMF, a MMF je rekao da ćemo da budemo najbolji u Evropi”, rekao je Vučić.

Od utorka će početi i otvaranje gotovo svih zanatskih radnji, vulkanizerskih, automehaničarskih, hemijskog čišćenja, obućarskih radnji, krojačkih radnji, prodavnica automobila, bicikala, tehničke robe i građevinskog materijala.

Očekuje da će druge radnje do 300 metara kvadratnih, biti otvorene 27. aprila, osim onih u tržnim centrima, ukoliko situacija u vezi sa koronavirusom bude dobra.

„Ako krene lošije, povući ćemo mere”, rekao je Vučić.

On je rekao da se otvaranje hotela, banja, tržnih centara, međugradskog saobraćaja, kao i kontrolisano otvaranje aerodroma, kafića i restorana, planira između 4. i 11. maja.
„Za hotele, banje, tržne centre, međugradski saobraćaj, konotrolisano otvaranje aerodroma, restorana i kafića, planiramo otvaranje između 4. i 11 . maja. Ali tu ćemo isto morati da pravimo distancu u restoranima. I od 3. maja su povoljni vremenski uslovi”, rekao je Vučić.

Dodao je da je bolje kada se to radi na otvorenom, gde takođe mora da postoji socijalna distanca.

Kako kaže, ideja je da frizerski saloni, saloni lepote, teretane, budu otvoreni od 4. maja.

Vučić je rekao da kada je reč o profesionalnim sportistima tu postoji možda najviše nedoumica, jer je za njih neophodno da se urade sistematski pregledi i skininzi i o tome će, kako kaže, lekari da govore.

Kaže da se svakog dana prati čitava sitauciju.

Fabrike će početi da rade od 4. ili 11.maja.

„Što se tiče fabrika, treba da se spreme da već od 4. ili 11. maja krenemo na posao. Fabrike u Češkoj i Nemačkoj počinju da rade, a potrebni su im delovi i ne smemo da zaostajemo”.

Dodao je da će razmatrati delimično otvaranje aerodroma posle 1. maja.

„Razmatraćemo to sa delimičnim otvaranjem međugradskog saobraćaja, sa delimičnim otvaranjem restorana, kafića i drugog, ako sve bude u redu”.

Naglasio je da to moraju lekari da odbore, jer se oni pitaju za procenu epidemiološke situacije.

Iduće godine imaćemo rast do 9 odsto

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija ove godine imati najbolju ekonomiju u Evropi sa najvećim rastom, a da sledeće godine očekuje ekonomski rast od devet odsto.

„To vam je rekao Međunarodni monetarni fond (MMF) a ne ja, da ćemo imati minus tri, a sledeće godine prognoziraju rast od 7,5 odsto, ali mislim da će biti više”, rekao je Vučić na televiziji Pink.

On je dodao da će sve to biti ostvareno samo ako ne bude nedisciplinovanog ponašanja, javlja Beta.

Vučić je komentarišući stanje sa epidemijom koronavirusa rekao da je dobio rezultate testova posle 15 časova, i da je u Vojvodini situacija mnogo bolja, kao i u centralnoj i zapadnoj Srbiji, dok je najteže u Nišavskom i Topličkom okrugu.

„Kad sve prođe, ojačaćemo zdravstvo, grade se klinički centri u Beogradu i Kragujevcu, imaćemo jedan od najboljih zdravstvenih sistema na svetu, u prvih 30 u svetu” najavio je predsednik Srbije i dodao da će građani tačno znati za šta su izdvajali novac godinama.

Veliki broj zdravstvenih radnika podneo ogroman teret

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je veliki broj lekara i zdravstvenih radnika ogroman teret borbe sa kovidom 19 preuzeo na sebe, da su to fantastični ljudi, koji zaslužuju još jači aplauz svih nas, jer su oni naši junaci.

„Rade junaci poput Miodraga Lazića i drugih koji se nisu sakrili, i koji leče ljude”, rekao je Vučić i naveo među takvima načelnicu infektivnog u Leskovcu, doktorke na Infektivnoj u Beogradu, Pulmološkoj klinici, lekare u Dragiši Mišoviću, Zemunu…

Predsednik je primetio da se lekari najviše bore, ali, pošto su prvi na udaru, nije čudno da i među njima ima zaraženih, javlja Tanjug.

Vučić je rekao da to svakako jeste udar na zdravstveni sistem, ali je istakao da je veliki broj lekara i medicinskog osoblja koji su preuzeli strašan teret na sebe, mada ima i onih koji su to izbegavali.

„Da li treba da vam pričamo o svim detaljima sa kojima se suočavamo”, upitao je Vučić i preneo da su iz jednog Gerontološkog centra, koji je čuvala vojska, tri žene koje je trebalo da ostanu u njemu 14 dana u izolaciji – pokušale da pobegnu.

Isplata sto evra građanima 11. ili 12 maja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras da će 100 evra građanima Srbije, koje je država obećala, biti isplaćeni 11. ili 12. maja.„Verujem da ćemo 11. ili 12. maja uplatiti taj novac ljudima, to je već za 20 dana”, rekao je Vučić, javlja Tanjug.

Dodatne dve milijarde dinara za turističke vaučere

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras dodatne dve milijarde dinara za turističke vaučere i pozvao građane da obiđu Srbiju.On je za televiziju Pink kazao da su dodatna sredstva za vaučere predviđena kako bi svi penzioneri i nezaposleni mogli da planiraju da putuju po Srbiji.

*Foto Beta

*Tekst preuzet sa sajta Politike