Polaganjem venaca odata počast palim borcima na Grčkom i Srpskom vojničkom groblju u Pirotu

17. septembar 2021. 15:12 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Po protokolu Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije Vlade Republike Srbije na Grčkom vojničkom groblju i kod Spomenika stradalim Piroćancima u Prvom svetskom ratu, danas je održana srpsko-grčka komemorativna svečanost "Sećanje na saveznike iz Prvog svetskog rata".

Svečanost je počela verskim obredom na grčkom vojničkom groblju. Verski obred je obavio Episkop niški, Njegovo Preosveštenstvo G.G. Arsenije u sadejstvu sa lokalnim sveštenstvom i sveštenikom grčke crkve.

Posle verskog obreda vence su položili predstavnici Vlade RS Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, predstavnici Ministarstva odbrane, Pirotskog okruga, Grada Pirota, Grada Niša, predstavnici Policijske uprave Pirota, Ambasade Grčke i Kipra, udruženja građana i pojedinci.

Potom je održan verski obred kod Spomenika palim Piroćancima.

Prisutne delegacije položile su vence i na ovom spomen obeležju.

Po završetku komemorativne svečanosti državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Miodrag Kapor, pored ostalog rekao je da država nastoji da ovoj oblasti društvenog delovanja daje mnogo veći značaj, onako kako to zaslužuju oni koji su dali živote za našu slobodu.

Gradonačelnik Vladan Vasić istakao je da mali broj gradova u svetu ima ovakva obeležja gde su dva vojnička groblja jedno pored drugog i dodao da je počastvovan time što je Grad Pirot suorganizator ovog pomena.

Ambasador Grčke Jorgos Djakofotakis kaže da mu je čast što je svake godine ovim povodom u Pirotu, kada odaju počast srpskim i grčkim vojnicima koji su položili svoje živote za našu slobodu.

Ambasador Kipra Dimitrios Teofilaktu izrazio je zadovoljstvo što je u Pirotu da oda čast onima koji su poginuli braneći ideje slobode, časti, dostojanstva i nezavisnosti.