Pojačana kontrola ugostiteljskih objekata i zatvorenih prostora u cilju suzbijanja zarazne bolesti Kovid 19; Bojan Pešić: Od brojki u narednih nedelju dana zavisiće uvođenje novih mera

25. oktobar 2021. 15:20 Korona virus Pirot Plus Online

Povodom uvođenja kovid propusnica i pojačane kontrole nad ugostiteljskim objektima i zatvorenim prostorima danas su se javnosti obratili Miloš Colić, zamenik gradonačelnika Pirota i Bojan Pešić, načelnik Odeljenja za urbanizam i stambeno komunalne poslove.

Zbog velikog broja zaraženih i umrlih od kovida 19 uvedene su nove mere za suzbijanje zarazne bolesti kovid 19. Prema rečima zamenika gradonačelnika Miloša Colića, kroz inspekcijski nadzor kontrolisaće se broj prisutnih u ugostiteljkim objektima, zeleni sertifikati i pratiće se situacija u narednih nedelju dana. Colić veruje da će ove mere dati rezultate.

Načelnik Odeljenja za urbanizam I stambeno komunalne poslove Bojan Pešić ističe da je Uredba Vlade za suzbijanje zarazne bolesti kovid 19 doneta u petak, a prema preporuci Radne grupe, za vikend je bilo ispekcijskih poseta ugostiteljskim objektima i tom prilikom su inspektori obišli sve ugostiteljske objekte i upoznali ugostitelje sa merama definisanim uredbom. Pešić je objasnio da je obeveza svih vlasnika da neko od zapošljenih dobije ulogu kovid redara koji će proveravati posle 22 časa da li gosti imaju zeleni sertifikat ili potvrdu o vakcinaciji.

Narednih dana slede dalje kontrole, rekao je Pešić i apelovao na ugostitelje da ozbiljno shvate ovu uredbu.

S obzirom da se i dalje održavaju svadbe, na pitanje novinara kako će to kontrolisati, Colić je istakao da se prema izveštaju resorne načelnice smanjuje i broj venčanja. Ukoliko narednih dana ne dođe do smanjenja broja obolelih Ministarstvo zdravlja i Vlada Republike Srbije će najverovatnije privremeno suspendovati takva okupljanja, kaže Colić.

Bojan Pešić je dodao da je naredna nedelja ključna i da će se u zavisnosti od brojki razmatrati i druge mere.

Ovom prilikom načelnik Odeljenja za urbanizam i stambeno komunalne poslove naveo je i kakve su kazne u slučaju nepoštovanja propisanih mera.