Pogoršanje epiziotološke situacije u Okrugu. Tri nova slučaja afričke kuge svinja

11. januar 2022. 15:50 Gradska hronika Pirot Plus Online

Na današnjoj konferenciji za medije Dragana Tončić, načelnica Pirotskog okruga pročitala je izveštaje o radu za poslednji kvartal prošle godine više inspekcijskih službi. 

Ono što je načelnica Tončić istakla iz izveštaja Veterinarske inspekcije jeste podatak da su na području Okruga u poslednjem mesecu 2021. godine pronađene tri jedinke divlje svinje koje su bile zaražene afričkom kugom svinja, što je uslovilo da Nacionalni krizni centar za AKS odbije zahtev za repopulaciju svinja na Kružnom putu.

Na inicijativu načelnice Okruga, narodne poslanice i gradonačelnika Piroa Regionalni krizni centar za AKS obratio se Nacionalnom centru sa zahtevom da se razmotri mogućnost repopulacije domaćih svinja na Kružnom putu. Međutim u Pirotskom okrugu došlo je do pogoršanja epiziotološke situacije jer su regitrovana tri nova slučaja, zbog čega je zahtev odbijen, stoji u izveštaju. 

U našem Okrugu obuhvaćena su lovišta – Ponišavlje,Vidlič, Stara planina 2, Jerma i Suva planina. 

Inspekcija je utvrdila, takođe, da je Mlekara "Stara planina"ispunila uslove za izvoz proizvoda od mleka u Evropsku uniju i treće zemlje.

Veterinarska inspekcija je u poslednjem kvartalu obavila i službene kontrole, pre svega veterinarsko-sanitarne kontrole mesa zaklanih životinja na klanici Mustang doo. Sačinjeno je 387 zapisnika, doneta su 104 rešenja i podneto 111 zahteva za pokretanje postupka.