×

Podrška države privredi i građanima 249,4 milijarde dinara

12. februar 2021. 13:00 Privreda Pirot Plus Online

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici Uredbu o utvrđivanju Programa direktnih davanja iz budžeta Republike Srbije privrednim subjektima u privatnom sektoru u cilju ublažavanja ekonomskih posledica prouzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19.

Radi se o trećem paketu pomoći privredi i građanima, vrednom 249,4 milijarde dinara, u okviru kojeg će prva isplata minimalne zarade za mesec mart 2021. godine biti izvršena 8. aprila, a naredne uplate uslediće u maju i junu.

Novac će biti uplaćen na posebne namenske račune koje će, za privrednike otvoriti Uprava za trezor, a nakon toga biće preusmerena na račune zaposlenih. Ova procedura predviđena je s obzirom na to da se direktna davanja mogu iskoristiti isključivo za isplatu zarada i naknada zarada zaposlenima.

Prihvatanjem ovih mera, privrednici se obavezuju da ne smeju smanjiti broj zaposlenih za više od 10 odsto do isteka tri meseca od isplate poslednjeg minimalca, kao i na to da ne mogu isplaćivati dividende. Privrednici će za dobijanje ovih sredstava moći da se prijavljuju od 1. marta, popunjavanjem obrasca za prijave na portalu Poreske uprave.

Na sednici je usvojena i Uredba o utvrđivanju Programa rasporeda i korišćenja subvencija za podršku radu ugostiteljske i turističke privrede zbog poteškoća u poslovanju prouzrokovanih epidemijom bolesti COVID-19.

Imajući u vidu to da je turizam jedna od izuzetno važnih komponenti nacionalne ekonomije, koja je najviše pogođena epidemijom COVID-19, Vlada je obezbedila sredstva u iznosu od dve milijarde dinara za subvencionisanje zarada u ugostiteljskoj i turističkoj privredi.

Ministar finansija Siniša Mali preneo je da je Vlada usvojila sve akte vezane za treći paket pomoći privredi i građanima, navodeći da su sva tri paketa ukupno vredna 953 milijarde dinara, odnosno približno osam milijardi evra.

On je objasnio da su trećim paketom mera, za razliku od prva dva, uključena i velika preduzeća koja takođe trpe posledice pandemije.

To je, kako je precizirao, dodatnih 300.000 zaposlenih u velikim preduzećima, što uz 1.050.000 preduzetnika i zaposlenih u mikro, malim i srednjim preduzećima, znači da pomoć može da koristi ukupno 1,4 miliona zaposlenih u privatnom sektoru.

Direktnu podršku države u visini od jednog i po minimalca dobiće ukupno 1.505.093 preduzetnika i zaposlenih u mikro, malim, srednjim i velikim preduzećima u našoj zemlji, a paket uključuje i novčanu pomoć građanima.

Mera koja se tiče isplate minimalnca stupa na snagu od 1. marta, prva isplata biće u aprilu, druga u maju i treća u junu. Ona ne uključuje banke i finansijske institucije.

Pored jednog i po minimalca, podršku u visini od još jednog punog minimalca dobiće ugostitelji, turstičke agencije, licencirani turistički vodiči i pratioci, hoteli, odmarališta i rentakar agencije.

Gradski hoteli dobiće još jednu vrstu direktne podrške države u visini od 350 evra po individualnom ležaju i 150 evra po smeštajnoj jedinici. Tu vrstu pomoći gradski hoteli su imali i krajem prošle godine.

Direktnu podršku dobiće i sektor prevoznika putnika i drumskog saobraćaja i autobuskih stanica, a koja podrazumeva 600 evra po autobusu u periodu od šest meseci.

Kako bi se očuvala likvidnost privatnog sektora, država je odlučila da produži postojeću garantnu šemu, a biće uspostavljena i nova garantna šema za podršku najugroženijim preduzećima.

Detalji nove garantne šeme biće određeni kroz pregovore sa bankama, a u cilju postizanja najboljih uslova za ugrožena preduzeća.

Jednokratnu pomoć od 50 evra dobiće 1,7 miliona penzionera, dok će penzioneri dobiti još 60 evra, kao i ostali punoletni građani.

Ukupno će pomoć od 60 evra dobiti 6.118.911 punoletnih građana, a ta mera će se sprovesti kroz dve uplate, u maju i novembru.

Ministar je najavio da će u aprilu biti usvojeni zakoni neophodni za sprovođenje trećeg paketa pomoći, navodeći da je naša zemlja za dosadašnje ekonomske mere za ublažavanje posledica COVID-19 dobila pohvale od MMF-a, Svetske banke i drugih institucija.

On je podvukao da učešće javnog duga Srbije i uz treći paket pomoći privredi i građanima neće preći 60 odsto BDP-a, i poručio da država vodi odgovornu ekonomsku politiku i da smo očuvali makroekonomsku stabilnost.

Prema njegovim rečima, država hoće da pomogne građanima i privredi i da ih spremi za vreme nakon pandemije, kako bismo napravili proboj i na svetska tržišta i ostvarili brži razvoj.

On je napomenuo da ove godine ohrabruje to što su brojke iz januara mnogo bolje nego što se očekivalo i da je, umesto planiranog deficita u budžetu od 13,4 milijarde dinara, ostvaren suficit od 13,3 milijarde dinara.

U skladu s tim, ministar je rekao da se očekivalo da tokom uplate prve rate odloženih poreza i doprinosa bude uplaćeno 3,4 milijarde dinara, a uplaćeno je 4,5 milijardi dinara ili 30 odsto više od planiranog, što znači da su neke firme platile i više rata odjednom.

Mali je podsetio na to da su ove obaveze podeljene na 24 rate i da će se narednih dana uraditi detaljnija analiza uplate prve rate.

Istovremeno, on je preneo da je sa jučerašnim danom završena isplata za više od 1,7 miliona penzionera uvećane januarske penzije za 5,9 odsto, po švajcarskoj formuli.

Mali je najavio da će tri obveznice Republike Srbije od juna biti uključene u JP Morgan indeks zemalja u razvoju, objasnivši da u taj indeks ulaze samo obveznice zemalja koje su dovoljno kredibilne i gde ima dovoljno likvidnosti.

*Saopštenje Vlade Srbije