Podeljena još 174 ugovora za sufinansiranje mera energetske sanacije. Novi konkurs za građanstvo u junu

13. maj 2024. 13:46 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

U sali Doma kulture danas su  svečano uručeni preostali ugovori za gradjane koji su konkurisali na Javni konkurs za sufinanaisranje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova u okviru projekta "Čista energija i energetska efikasnost za građane u Srbiji".

Radi se o programu koji grad Pirot još od 2021. godine realizuje u saradnji sa Vladom Srbije, rekao je tom prilikom Miloš Colić, zamenik gradonačelnika Pirota.

Sa ovim ugovorima, od početka realizacije podržano je 586 građana, rekao je Colić.

Bojan Ivković, gradski energetski menadžer kaže da su danas dodeljena još 174 ugovora, što zanači da je u 2023. godini zaključeno ukupno 276 ugovora u okviru ovog projekta, ukupne vrenosti oko 90 miliona dinara.

Očekujemo da se ovi ugovori realizuju do kraja leta. Narednih dana potpisaćemo novi ugovor za 2024. godinu, u okviru koga će biti poržane sve dosadašnje mere energetske sanacije, uz meru izolacije tavanice. Raspisivanje novog konkursa za građanstvo očekuje se početkom juna, kazao je Ivković.

Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv za 2024. za lokalnu samoupravu za učešće u projektu Čista energija i energetska efikasnost za građane u Srbiji. Gradovi i opštine će najkasnije na leto otvoriti konkurse za domaćinstva za subvencionisanje zamene stolarije, krovova i kotlova, postavljanja izolacije i instaliranja solarnih panela i kolektora, poručila je ministarka Dubravka Đedović Handanović.

Srbija je za socijalno ugrožene građane za 2024. izdvojila znatno više bespovratnih sredstava za energetsku sanaciju stambenog prostora, unapređenje sistema grejanja i hlađenja i proizvodnju električne energije pomoću solarnih panela.