Podeljeni ugovori za podršku ruralnom turizmu. Podsticajna mera koja će tek zaživeti

30. jul 2021. 13:10 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Grad Pirot raspisao je sredinom maja Konkurs za vlasnike registrovanih, kategorisanih seoskih domaćinstava. U okviru ovog konkursa vlasnici seoskih domaćinstava mogli su da konkurišu za  subvencije za unapređenje turističkog domaćinstva. 

Danas su podeljeni ugovori za podršku ruralnom turizmu. Podeljeno je 12 ugovora čija je ukupna vrednost oko 3 miliona dinara.

Cilj ovog Konkursa bio je pre svega poboljšanje uslova u kategorisanim domaćinstvima, ali i povećanje broja ležajeva odnosno kapaciteta, rekao je tom prilikom gradonačelnik Vladan Vasić.

Interesovanje je bilo veliko i sa ovom praksom nastavićemo i narednih godina. Osnovni cilj je da unapredimo turističke potencijale na celokupnoj teritoriji Pirota i poboljšamo uslove za seoski turizam, a samim tim i turističku ponudu Pirota, rekao je Vasić

Miloš Colić, zamenik gradonačelnika kaže da je u okviru Fonda za poljoprivredu izdvojen deo sredstava za ove namene. Nakon velikih investicija sa Vladom Srbije, preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, u ruralnim područjima je uloženo oko 21 milion evra u lokalne puteve, a sada, i na ovakav način, pospešujemo kvalitet i kvanitet turističke ponude na teritoriji grada Pirota.

Novac ravnopravno raspoređujemo, dodeljujemo sredstva za unapređenje ruralnog turizma i prema Gornjem i Srednjem Viskou, prema Temskoj, Toplom Dolu,  Specijalnom rezervatu Jerma. Pozivam zainteresovane da počnu sa pripremom projektne dokumentacije kako bi bili u potpunosti spremni za naredni konkurs, rekao je Colić. 

Direktor Turističke organizacije Bratislav Zlatkov smatra da ima dosta objekata koji mogu da se stave u funkciju razvoja turizma. Interesovanje je veliko, a Zlatkov očekuje da kada ova programska mera zaživi, Grad izdvoji veća sredstva za ove namene.