Počinje sezona seoskog turizma

18. april 2013. 13:50 Društvo Pirot Plus Online


Turistička sezona, kada je reč o seoskom turizmu, zvanično počinje 15. maja,. Medjutim raspoloživi smeštajni kapac iteti prema rečima Bratislava Zlatkova, direktora Turističke organizacije su popunjeni već u priodu predstojećih przanika


-Mi smo već od ovog vikenda pa do početka sezone popunili smeštajne kapacitete, naročito u periodu prvomajskih praznika. Imaćemo bllizu 200 noćenja u tom peirodu. U toku 2012. godine imali smo 214 noćenja u toku cele godine, ali kad prođe sezona videćemo rezultate. Ono što je interesatno dve grupe planirnara iz Beograda i Vojvodine biće smešteni od 30. aprila do 5. maja, tako das u popunjeni smeštajni kapaciteti za 40 mladih istraživača i planirnara u selima Dojkinci, Jelovica, Rsovci a popunili smo i smeštajne kapacitete na Zavojskomjezeru – kaže Zlatkov.


Zlatkov kaže da je Turistička organizacija konkurisala za dotacije u oblasti turizma sa tri projekta


-Prvi projekat odnosi se na uređenje trougaone parkovske površine tvrđave Kale, vrednosti je oko 27 miliona dinara i još uvek je u fazi odlučivanja jer su veća sredstva u pitanju. Pre desetak dana konkurisali smo za signalizaciju Stare planine, ovaj projekat je vrednosti oko 3.8 miliona dinara i konkurisali smo za uređenje prostora na trećem spratu ZIP centra, koji podrazumeva pretvaranje ovog prostora u hostel sa 32 ležaja u turističke svrhe. Napomenuću i konkurs za sve one koji žele da se uključe u razvoj seoskog turizma da adptiraju prostorije i objkete , reč je o konkursu za dodelu kreditnih sredstava za postizanje kvaliteta turističke ponude i podrazumeva izgranju, uređenje i rekonstrukciju ne samo hotela i restorana već i ruralnih objekata i njihovo pretvaranje u smeštajne kapacitete, što je važno za naše kapacitete na Staroj planini – kaže Zlatkov.