Počeo upis đaka u srednje škole VIDEO

08. jul 2013. 11:20 Društvo Pirot Plus Online

Upis đaka u srednje škole u prvom upisnom roku počeo je danas i trajaće do utorka 9. jula, kada će biti objavljena preostala slobodna mesta.

U pet srednjih škola u Pirotu bilo je mesta za ukupno 588 učenika. Zvaničnici pirotskih škola nemaju iste ocene i komentare prvih rezultata. Prvi krug prošlo je 506 učenika.

Aca Božić, direktor Tehničke škole , koja je popunila sva odeljenja zadovoljan je rezultatom.On kaže da je čak 7o učenika ostalo “ispod crte” jer je kao prvu želju upisalo jedno od područja rada u ovoj školi.

Snežana Stefanović, vršilac dužnosti direktorke Ekonomske škole , iako je u u ovoj školi u prvom krugu popunjen traženi broj učenika, ističe da je smanjenje jednog odeljenja bilo pogrešno jer interesovanje učenika pokazuje da bi i to odeljenje bilo formirano.

U Gimnaziji izražavaju nezadovoljstvo , ne samo zbog toga što im nedostaje šest učenika, već i zbog ukidanja jednog odeljenja društveno jezičkog smera, za koje je, takodje bilo interesovanja. Dragana Pešić, sekretar Škole kaže da neće stati i da će uz podršku roditelja nastaviti da se bore za popunu oduzetog, petog odeljenja.

Iako se radi o specifičnim zanimanjima, Srednja stručna škola je u prvom krugu prošla bolje od očekivanja. Ovaj utisak saopštava i direktor Dragoslav Mančić koji očekuje da u drugom krugu bude formirano i treće odeljenje kojem nedostaje mali broj učenika da bi bilo popunjeno.

U Mlekarskoj školi rezultati su ispod očekivanja. Za tri područja rada nedostaju 54 učenika. Milan Vučićević, direktor škole, kaže da dosadašnje interesovanje pokazuje da će ove godine upisati jedno odeljenje trećeg stepena i jedno četvrtog stepena prehrambeni tehničar, dok za drugo odeljenje istog smera ne postoji interesovanje. Učenici biraju atraktivnija zanimanja što pokazuje da privreda ima problem sa radnom snagom i neće imati kvalifikovane radnike za brojna zanimanja, dodaje Vučićević.