Počela vakcinacija protiv sezonskog gripa

21. novembar 2012. 11:08 Društvo Pirot Plus Online

U ambulantama Doma zdravlja juče je započeta vakcinacija stanovništva protiv sezonskog gripa. Prema rečima doktorke Marine Manić, PR-a Centra za prevenciju pacijenti se mogu javiti izabranom lekaru u ambulatni gde imaju zdravstveni karton.

-Vakcinacija se organizuje u službama Doma zdravlja preko izabranog lekara tamo gde pacijent ima zdravstveni karton. To su ambulante Pazar, Tijabara, Tigar , seoske ambulante, Kućna nega, Pedijatrija i Služba medicine rada u Opštoj bolnici. Vakcina se preporučuje osobama sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, metaboličkim poremećajima (uključujući pre svega šećernu bolest i gojaznost) , poremećajima rada bubrega, osobama sa oslabljenim imunitetom, osobama starijim od 65 godina kao i licima zaposlenim u zdravstvenim ustanovama i javnim službama – kaže doktorka Marina Manić

Dr Radmila Zec, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje I okružni koordinator za imunizaciju kaže da je reč o sezonskoj trovalentnoj vakcini VAXIGRIP, proizvođača Sanofi Paster, koja sadrži aktuelne tipove virusa koje je Svetska Zdravstvena Organizacija preporučila za severnu hemisferu za ovu sezonu tip A H1N1, tip A H3N2 i tip B virusa gripa.

- Za okrug je stiglo ukupno 3930 doza vakcine, od toga 2230 doza za Pirot, po 500 doza vakcine za Babušnicu i Dimitrovgrad i 700 doza za Belu Palanku. Početkom nedelje svi su preuzeli vakcinu i akcija vakcinacije je počela. Prošle godine velika šteta je nastala usled delovanja antivakcinalne kampanje u toku pandemije ali svakakako da je vakcina efikasna i da je važno da se zaštite najpre hronični bolesnici – kaže doktorka Radmila Zec.

Što se tiče epidemiološke situacije dr Zec kaže da epidmijskog javljanja gripa jošu uvek nema. Kod nas nije zabeležen ni jedan slučaj. Lekari u primarnoj zdravstvenoj zaštiti vrše stalni nadzor i prate oboljenja slična gripu, uzorkuju potrebne briseve grla i nosa i šalju na virusološku potvrdu.