Počela trodnevna obuka u okviru projekta „Podrška Romima na putu ka samozapošljavalju“

15. avgust 2018. 12:30 Društvo Pirot Plus Online

Razvojni centar Mreža iz Niša u partnerstvu sa udruženjem Opre Romalen iz Pirota, pokreće projekat „Podrška Romima na putu ka samozapošljavalju“.

Projekat se sprovodi se u okviru programa unapređenja i zaštite ljudskih i manjinskih prava, radi unapređenja položaja i statusa Roma i Romkinja u Republici Srbiji za 2018. godinu, a finansira iz budžeta Republike Srbije-Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Mladi Romi u izuzetno malom procentu koriste podsticajna sredstva za pokretanje poslovanja koja daju državne institucije i organizacije koje vode programe socijalnog osnaživanja. Razlog tome je njihova nedovoljna informisanost o preduzetništvu, socijalnom preduzetništvu, mogućim finansijskim izvorima za pokretanje biznisa, pravnim regulativama i budućim obavezama prema državi. Kroz ovaj projekat želimo da mlade Rome detaljno informišemo šta znači biti preduzetnik, ali i šta znači voditi socijalno preduzeće, koristeći se realnim pokazateljima sa tržišta, rekla je Aleksandra Stanković, koordinator obuka.

U prvoj fazi projekta 20 mladih Roma i Romkinja iz Pirota proći će trodnevni trening o preduzetništvu i načinu izrade biznis planova, kako bi na kraju treninga bili i sami u stanju da napišu biznis plan, neophodan za predstavljanje ideje prilikom pokretanja bilo kog biznisa. Nakon treninga polaznici će imati dalju mentorsku podršku i konkretnu pomoć za pokretanje poslovanja u formi za koju se opredele. Istraživanje, koje je sprovdeno pre početka realizacije obuka, pokazalo je da bi mladi Romi i Romkinje želele da se bave pretežno uslužim delatnostima. To su potvrdili i učesnici današnje obuke.

Sertifikate, koje će polaznici dobiti po završetku trodnevne obuke, moći će da koriste prilikom apliciranja za sredstva po nekom od programa Nacionalne službe za zapošljavanje.