Počinje prva faza projekta "Oživljavanje srpske srednjevekovne tvrđave Kale"

23. jul 2021. 11:28 Gradska hronika Pirot Plus Online

Naredne nedelje počinje realizacija prve faze projekta "Oživljavanje srpske srednjevekovne tvrđave Kale". Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija opredelilo je 5 miliona dinara. Isti iznos sredstava obezbedila je i Gradska uprava. 

Projektom je predviđeno da "Gornji grad" Pirotske tvrđave, koji raspolaže sa 5 objekata (Kula), bude u svrhu promocije turizma i kulturnog nasleđa, čiji prostori će se oplemeniti i koristiti kao stalne izložbene postavke, i koje će činiti funkcionalnu tematsku celinu.

U cilju kreiranja jedinstvenog vizuelnog identiteta Pirotske tvrđave i njenih postavki, predviđeni ovim projektom, a koje su smeštene u "Crkvici" i još četiri(4) Kule "Gornjeg grada" , korišćeni su motivi, koji asociraju na srednjevekovnu tvrđavu, ali sa jasnim akcentom na lokalno nasleđe.

Radovi će početi u ponedeljak, 26. jula, kaže Bojan Ranđelović, član Gradskog veća. Prema njegovim rečima u prvoj fazi projekta sređivaće se Crkvica i Istočna kula, a telekomunikacioni, elektro radovi i protivgradna zaštita biće završeni u celom objektu. Naredne godine srediće se i preostale tri kule.

Vrednost prve faze je 10.100.000 dinara. Izvođač radova je firma iz Velike Plane, a rok za završetak je 45 dana. Naredne godine očekuje se realizacije druge faze, čime će se značajno oplemeniti prostor i unaprediti  turistička i kulturna ponuda grada Pirota. kaže Ranđelović.

Fazna realizacija podrazumeva  sledeće sadržaje i postavke

  1. "Crkvica" - "Info centar" sa suvenirnicom - postavka br. 1. - "PIROT KROZ VEKOVE" - virtuelni muzej,
  2. Istočna kula - postavka br.2 - "GRADOVI I TVRĐAVE SREDNJEVEKOVNE SRBIJE"
  3. Jugozapadna kula - postavka br. 3 - "PIROTSKA TVRĐAVA KROZ VEKOVE",
  4. Zapadna kula - postavka br. 4 - promenjiva postavka
  5. Donžon kula - posravka br. 5 - "TVRĐAVA ZA DECU".