Počinje primarna separacija otpada. Iz Komunalca najavljuju tri nova kamiona, 11000 kanti i 200 kontejnera

15. mart 2022. 13:19 Gradska hronika Pirot Plus Online

JP "Komunalac" danas su obišli gradonačelnik Pirota Vladan Vasić i zamenik gradonačelnika Miloš Colić, a jedan od povoda bio je prezentacija dva nova kamiona koje je ova firma dobila od Švetske vlade i EU kao donatora u okviru projekta Primarne separacije otpada. 

Konačno se sa realizacijom pomenutog projеkta počinje, a u narednih mesec dana JP "Komunalac" dobiće još jedan kamion, 11000 kanti i 200 kontejnera.

Kako je rekao Boban Tolić, direktor Komunalca, nakon toga sledi podela kanti domaćinstvima uz adekvatnu obuku kako i na koji način će se rukovati sa njima i sa otpadom. 

Po planu, već u junu krenula bi realizacija projekta na području celog grada. 

Cilj projekta je da u najskorijoj budućnosti 50 posto odpada ne ide na deponiju već da se dalje prerađuje.

Kako je rekao Vladan Vasić, gradonačelnik, komunalne usluge u našem gradu se izvršavaju na visokom nivou. Pored primarne separacije, već uveliko se radi na procesu sekundarne separacije otpada. 

U novim kantama koje će dobiti gradjani vršiće se separacija otpada na "suvi" (samo ambalaža) i "mokri" (ostali otpad), dok će novi kamioni sakupljati samo suvi otpad koji će dalje deportovati na deponiji, u procesu sekundarne separacije otpada. 

Vrednost ovih kamiona marke Ford je oko 240 hiljada evra. 

Celokupni projekat Primarne separacije otpada je u vrednosti od oko milion evra, 80 posto finansira Švetska vlada, Lokalna samouprava Pirota sa 90.000 evra i samo preduzeće sa 15 miliona dinara.