×

Počinje masovna vakcinacija stanovništva u Srbiji

19. januar 2021. 11:00 Korona virus Pirot Plus Online

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić predstavili su danas najmoderniji sistem za prijavu, zakazivanje i praćenje vakcina i imunizacije stanovništva Srbije, koji u svakom trenutku prati ceo proces – od nabavke vakcina do vakcinacije.

Vučić je u Palati Srbija, na prvoj sednici državnog vrha i Operativnog tima za vakcinaciju, objasnio da je reč o najsavremenijem informacionom sistemu putem kojeg se za svakog ko se vakciniše zna koju je vakcinu primio i kada i gde je vakcinisan.

On je istakao da se više neće dešavati situacije kao sa vakcinom za sezonski grip – da se ne zna koliko ima vakcina u frižiderima i da bude mali broj vakcinisanih jer nije vođena kampanja za vakcinaciju.

Prema njegovim rečima, jedan tim, koji se sastoji od jednog lekara i dva medicinska radnika, može dati 75 vakcina za pet časova, tako da će biti potrebno dosta medicinskog osoblja.

Predsednik je apelovao na građane da se odazovu vakcinaciji u najvećoj meri jer time čuvamo zdravlje naših ljudi, ali i stvaramo priliku da radimo još više i napornije kako bismo i 2021. bili prva ekonomija u Evropi.

Novi sistem e-vakcina je, kako je podvukao, još jedan dokaz da naše zdravstvo napreduje, ali i još jedan od načina, posle izgradnje kovid bolnica u Batajnici i Kruševcu, da naša država ide u korak sa najrazvijenijim zemljama.

Predsednik je saopštio da danas u Srbiji počinje masovno vakcinisanje kineskom vakcinom "Sinofarm" i zatražio da se ona što brže obavlja.

Naša država je bila među onima koji su učestvovali na donatorskoj konferenciji pri EU za izradu vakcina. Prvi smo iz regiona uplatili novac za COVAX sistem, specijalizovani program u okviru EU preko kojeg bi trebalo da od Unije dobijemo značajne količine vakcina, podsetio je on.

Vučić je izrazio uverenje da će na sastanku u četvrtak u Briselu razumeti potrebu stanovništva na Zapadnom Balkanu, kao i da ćemo ubrzo moći da računamo i na te vakcine.

Prema njegovim rečima, danas ili sutra trebalo bi da dobijemo 250.000 "Sputnjik V" vakcine, od kojih su 200.000 prve doze, a 50.000 druge doze, jer su jedino kod ruske vakcine različita prva i druga doza.

Takođe, kako je najavio, Srbija će potpisati trilateralni ugovor sa Poljskom i "Astra-Zenekom" za približno 800.000 vakcina, kako bi preko Varšave dobili i ta cepiva.

Vučić je, ukazavši na to da je kineska vakcina pokazala najmanje kontraindikacija, pozvao ministarstva, pre svega prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, odbrane, unutrašnjih poslova i zdravlja da vakcinišu svoje zaposlene.

Predsednik je podvukao da treba da se vakcinišu i zaposleni u javnim preduzećima, kao i da se završi imunizacija u gerontološkim centrima.

Prema njegovim rečima, svaki put kada damo vakcinu zaštitili smo nečiji život, ne samo tog koji je dobio, već smo u lancu transmisije bolesti uspeli da izbacimo jednu kariku.

Istovremeno, on je najavio da će se sednice Operativnog tima za vakcinaciju održavati svakog jutra, u periodu od 7.30 i 8 časova, kako bi i državni vrh i građani bili izveštavani o tome šta je urađeno po pitanju vakcinacije, ali i šta je još moguće učiniti kako bi se vakcinacija ubrzala.

Brnabić je ponovila da danas kreće masovna vakcinacija građana u Srbiji i da se za to otvara prvi veliki punkt na Beogradskom sajmu i Institutu "Torlak", na kojem će se vakcinisati i ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Ona je precizirala da će prvo biti vakcinisani pripadnici MUP-a, Vojske Srbije i ostalih bezbednosnih službi, i dodala da su juče stigle dodatne količine "Fajzerove" vakcine i da se nastavlja imunizacija po gerontološkim centrima.

Prema njenim rečima, u Srbiju je do sada stiglo ukupno 1.054.950 vakcina, a ugovoreno je, delom i plaćeno, 6.182.200 vakcina, tako da smo po tome jedna od najboljih država u Evropi.

Za sve u Evropi je sada najveći izazov kako da se te vakcine administriraju i što pre obavi vakcinacija, objasnila je premijerka i naglasila da Srbija taj proces obavlja na sistematičan način.

Ona je istakla da do sada nismo imali sistem koji to može da prati na pravi način, dok sada možemo da pratimo vakcinu od dolaska u našu zemlju, kada sleti avion na aerodrom do trenutka dolaska u magacin, izlaska iz njega, prijema u zdravstvenu ustanovu, proces vakcinacije, kao i ono što se dešava posle.

Takođe, prate se i one vakcine koje ne mogu da se upotrebe ako su oštećene ili nisu adekvatno čuvane, napomenula je Brnabić i dodala da vakcine stižu u dva centralna magacina u Srbiji – Institut "Torlak" i magacin RFZO "Farmalogist".

Premijerka je pozvala građane da se prijave za imunizaciju preko portala eUprave ili telefonskim putem, budući da je pušten u rad i kontakt centar, pri čemu će dobiti poruku o terminu vakcinacije.

Prema njenoj oceni, ovaj sistem daje osnovu za razvoj e-zdravstva, što je jedan od prioriteta Vlade – digitalizacija zdravstvenog sistema kako bi građani imali što bolju uslugu.

Najveći gradovi u Srbiji su spremni za vakcinaciju i uglavnom su pripremili ili privode kraju uređenje punktova na kojima će građani moći da prime cepivo, prateći plan države da danas počne masovna vakcinacija.

*Saopštenje Vlade Srbije