Počelo je! Danas gradjani Srbije biraju republičku, pokrajinsku i lokalnu vlast! U Pirotu glasa 47.215 lica!

21. jun 2020. 07:15 Izbori 2020 Pirot Plus Online

Danas se u Srbiji održavaju parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori. Biračka mesta otvorena su od 7.00 do 20.00 časova.

Na parlamentarnim izborima ove godine učestvuje 21 izborna lista stranaka i koalicija koje će se boriti da predju cenzus od tri odsto izašlih birača i osvoje poslanička mesta u Skupštini Srbije.

Pravo glasa na izborima 21. juna ima 6.583.665 građana Srbije, a glasaće se na 8.386 biračkih mesta.

Kako je rekao predsednik RIK Vladimir Dimitrijević, na osnovu rešenja Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave za naknadne upise od 6. do 17. juna doneto je 2.477 rešenja, a u odnosu na ranije utvrđeni broj u spisku je 711 birača više.

…………………………………………………

Lokalni izbori

Koordinator radnog tela Dragan Stanković rekao nam je danas da biračko pravo na području Grada Pirota ima 47.215 lica.

- Izbori će biti održani na 86 biračkih mesta u gradu i selima. Gradska 37 mesta, seoska 49. Okupljanje biračkog odbora i otvaranje biračkih mesta radi pripreme glasanja u 6 sati. Gradska izborna komisija kao i koordinator radnog tela smešteni su u zgradi Gradske uprave, rekao nam je Dragan Stanković.

Na lokalne izbore izlaze sledeće liste:

1.Srpska napredna stranka, nosilac liste Vladan Vasić – 56 odbornika

2.Socijalistička partija Srbije, nosilac liste Vidojko Panajotović – 56 odbornika

3.“Najbolje za Pirot” GG, nosilac liste dr Žarko Todorović - 40 odbornika

4.Koalicija za Kraljevinu Srbiju, nosilac liste prof. Miloš Todosijević - 19 odbornika

5.Jedinstvena Srbija, nosilac liste Branislav Cvetković – 19 odbornika

6.“Rodjeni za Pirot” GG, nosilac liste prof. Vladica Tošić - 19 odbornika                                                                           

7.PUPS, nosilac liste dr Srebra  Kostić - 19 odbornika

8.Srpska desnica,  nosilac liste Ninoslav Ćirić - 19 odbornika

9.Srpska radikalna stranka, nosilac liste Nataša Potić - 19 odbornika

10.Dušan Mitić GG “Glas naroda”, nosilac liste Dušan Mitić - 19 odbornika

Izborne liste za Republičke izbore pogledajte OVDE

Kako je rekao Raša Nedeljkov programski direktor Centra za istraživanja, transparentnost i odgovornost (CRTA), pojavom interneta izborna tišina gubi od značaja!

-         Smisao izborne tišine bio je u ostavljanju vremena biračima da im se slegnu utisci o kampanji, o porukama i idejama koje su slušali od političkih aktera. Zbog toga, stranke ne smeju da organizuju predizborne skupove, ulične akcije i performanse, niti smeju da se pojavljuju u tradicionalnim medijima. To ne znači da tokom izborne ćutnje stranke neće doći do birača. Dozvoljeno je da stranke pozivaju birače telefonom, obilaze ih od vrata do vrata ili ubacuje letke u poštanske sandučiće. Već time se ruši početna ideja izborne tišine – komentariše za Danas Raša Nedeljkov, programski direktor Centra za istraživanja, transparentnost i odgovornost (CRTA).

-         Ne znači da nećete videti političare ako ih nema na televiziji ili u štampi. Doći će do vas putem društvenih mreža i drugih kanala komunikacije. A regulisati bilo šta na internetu je poseban izazov. Sve nas ovo vraća na suštinsko pitanje – koji je smisao izborne tišine 2020. godine?

           U velikom broju zemalja, inače, ne postoji izborna tišina, poput Velike Britanije, Belgije, Holandije, Švajcarske, dok u Sjedinjenim Američkim Državama izborna tišina važi samo na dan glasanja, u neposrednom okruženju biračkog mesta. U nekim državama, kao što je slučaj, recimo, sa Mađarskom, Italijom, Severnom Makedonijom, izborna tišina se primenjuje samo u danu predviđenom za glasanje.

            Podsetimo, tokom predizborne tišine dozvoljeno je emitovanje informacija o odzivu birača i spotova nadležnih republičkih organa i nevladinih organizacija kojima se građani upućuju kada i kako mogu da glasaju.

………………………………………………………………………….

  Naši reporteri će vas povremeno izveštavati sa biračkih mesta i iz Gradske izborne komisije.

 Posle izbora objavićemo izjave nosilaca lista koje su ušle u lokalni parlament.