Počela zamena javne rasvete u Pirotu. Led sijalice donosiće i do 70 posto uštede

19. jul 2021. 11:59 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Danas, 19.jula, počela  je zamena javne rasvetu u centralnim gradskim ulicama, pa će tako i Pirot i okolna sela, početkom septembra kada kompletna zamena bude gotova, imati štedljivo led osvetljenje. 

Ovaj projekat grad Pirot realizuje u okviru Javnog privatnog partnerstva sa firmama Emporio tim i Resalta doo. Kako je rečeno ukupno če biti zamenjeno oko 6.400 svetiljki. 

Pet ekipa, krenulo je sa zamenom u glavnoj ulici Srpskih Vladara, na potezu od Kasarne pa sve do Kalea. Postepeno, kako radovi u glavnim ulicama budu završeni, ekipe će raditi i u ulicama u okolnim naseljima, a zatim i prema selima. 

Kako je rekao Bojan Ivković, energetski menadžer grada Pirota, privatni partner je u obavezi da ceo sistem javnog osvetljenje održava narednih 12 godina, uz garatovanje ušteda i kvaliteta osvetljenja. 

Nenad Nikolčić, projektni menadžer ispred kompanije Emporio tim, koja je finasijer ovog projekta, objasnio je kakve će benefiti i uštede dobiti grad i gradjani Pirota prelaskom na led rasvetu. Po njegovim rečima, moguće je i do 70 posto uštede u odnosu na tradicionalno osvetljenje. 

U celokupni projekta, po rečima Nikolčića, do sada je uloženo oko 2 miliona evra