Počela sa radom solarna energana u JP "Komunalac". Višak proizvedene energije odlazi u elektroenergetski sistem Srbije

22. jun 2022. 12:59 Gradska hronika Pirot Plus Online

Već duže vreme Lokalna samouprava Pirota radi na tome da se Javna preduzeća u našem gradu učine bar delom nezavisna od elektroenergetskog sistema Srbije. Tim povodom već se radi na izgradnji solarnih elektrana u preduzećima JP "Vodovod i kanalizacija" i "Regionalnoj deponiji", dok je u Komunalcu početkom meseca elektrana već postavljena. 

Solarni paneli u ovom preduzeću postavljeni su na krovu magacina, snaga je 27 kilovata, a uloženo je oko 30.000 eura. 

Danas je tim povodom Komunalac obišao Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota u pratnji direktora Bobana Tolića

Vasić je istakao da će se na ovaj način napraviti značajne uštede električne energije, a celokupna proizvodnja biće za potrebe preduzeća. U budućnosti, višak proizvodedene energije će ići u elektroenergetski sistem Srbije. 

Boban Tolić, kaže da je u toku probni rad i da trenutno nema nikakvih problema. Uskoro će biti doradjeno još nekoliko panela kako bi se snaga povećala na 30 kilovata. Na ovaj način će se Komunalac boriti i sa visokim cenama koje se najavljuju, smanjiće se pritisak na elektroenergetski sistem ali će se tako delovati i na očuvanje životna sredina. 

Za JP "Vodovod i kanalizacija" i JP "Regionalna deponija" u toku je izrada projektne dokumentacije za izgradju još dve solarne elektrane snage od 150 kilovata.