Počela s radom linija za sekundarnu separaciju otpada na Regionalnoj deponiji Pirot

05. maj 2022. 13:53 Gradska hronika Pirot Plus Online

Novoizgrađena hala i linija za sekundarnu separaciju otpada na Regionalnoj sanitarnoj deponiji Pirot počela je sa radom. Tim povodom gradonačelnik Vladan Vasić sa saradnicima obišao je postrojenje.

Na realizaciji ovog projekta radilo se tri godine, a posle probnog rada sada je postrojenje počelo u potpunosti da funkcioniše, rekao je u izjavi za medije gradonačelnik Vladan Vasić i istakao da se u ovoj hali izdavaja metal, papir, tekstil i plastika. Ta sekundarna sirovina ide u dalju obradu i na taj način postiže se više pozitivnih efekata - smanjuje se otpad koji se deponuje na Regionalnoj deponiji, od otpada se pravi novac, postrojenje je samoodrživo i ide se ka promovisanju kružne ekonomije, naveo je Vasić.

Prema rečima gradonačelnika Pirota, u daljem periodu radiće se i na primarnoj separaciji. Građanima će biti podeljene kante kako bi mogli da razvrstavaju otpad što će diprineti da sekundarana separacija na Deponiji bude efikasnija.

Nebojša Ivanov, direktor Regionalne sanitarne deponije, objašnjava da je sve ovo veoma značajno za ceo Pirotski okrug jer ga na ekološkoj karti Srbije mapira kao odgvoornu sredinu, koja vodi računa i primenjuje evropske standarde u delu upravljanja neopasnim otpadom.

Vrednost ove investicije je preko 260 miliona dinara. Ministarstvo zaštite životne sredine obezbedilo je 164 miliiona dinara, a Grad Pirot 100 miliona.