Počela realizacija projekta "O-DVA-JA-MO" u Pirotu! Brzo i lako sad odvaja svako

13. oktobar 2022. 14:30 Gradska hronika Pirot Plus Online

Grad Pirot danas je zvanično počeo sa realizacijom projekta odvajanja kućnog otpada, “O-DVA-JA-MO”, koje je pokrenulo Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije, uz podršku Evropske unije i Кraljevine Švedske. Projekat ima za cilj da u 17 opština Srbije, medju kojima je i Pirot, uspostavi sistem za odvajanje otpada na mestu nastanka ulaganjem u opremu i u informisanje građana o prednostima odvajanja kućnog otpada, radi njegove kasnije uspešne reciklaže i smanjenja količina otpada koje završavaju na deponijama.

Na Trgu Pirotskih ratnika, u centru grada, u sradanji sa JКP “Regionalna deponija Pirot” i JP ”Кomunalac” promovisan je projekat uz prisustvo mališana osnovnih škola i PU "Čika Jova Zmaj". 

Takodje, svi građanii su mogli na štandovima da se će informišu o samom projektu i pravilnom načinu odvajanja otpada. 

U okviru projekta, cele prošle nedelje, u svim osnovnim školama i PU "Čika Jova Zmaj", otpočela je akcija sakupljanja PET ambalaža, a nakon svečanog obraćanja, saopšteni su i rezultati i uručene nagrade za najbolje sakupljače. OŠ "Dušan Radović" je proglašena kao najbolja. 

 Prisutnima su se obratili Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota, direktori Regionalne deponije i Komunalca, Nebojša Ivanov i Boban Tolić, načelnik odeljenja za stambeno komunalne delatnosti Bojan Pešić, kao i  programski menadžer za životnu sredinu I borbu protiv klimatskih promena u Delegaciji Evropske unije u Srbiji Antoan Avinjon. 

Nakon toga, govornici su zajedno sa mališanima ubacili plastičnu ambalažu u kante i na taj način apelovali na sve da "O-dva-ja-ju"

Brzo i lako sad odvaja svako!