Pirotski vašar i dalje među najposećenijima u Srbiji

29. avgust 2019. 13:00 Gradska hronika Pirot Plus Online

Vašar, to je istorija, u Pirotu zvanično počinje 28. avgusta na Slavu grada Veliku Gospojinu.

Navika je da, dan, dva ranije "vašardžije" zauzmu svoja mesta. Kapije su otvorene. Obično, te "uvodne" večeri, 27. avgusta na Vašar svrate "gradžanje" kako se to u žargonu kaže. Tada nema gužve i što bi rekli ovi što vas zovu sa razglasa koji "ubijaju".

- Sada je pravo vreme i možete bez gužve na miru da pogledate razne žive divlje životinje. Navali narode, bez guranja, ulaz, ulaz...

Naša ekipa bila je na Vašaru uoči zvaničnog početka, ali i sinoć 28. avgusta.

Iako iz Komunalca svake godine poručuju da se ne dolazi kolima, kolona vozila ka vašarištu "razvukla se" još od Ulice Hajduk Veljka.

U popodnevnim i večernjim satima teško je pronaći parking mesto, ali ih ima dovoljno, važno je da poštujete obeležen parking prostor, a tu su i ljudi iz parking servisa da vas upute.

Vašarska atmosfera uveče je posebna. Sa nadvožnjaka predivan pogled na "vašarske čarolije" i gužvu. A dole na Vašaru veliki broj tezgi, bogata ponuda, prodavci koji, svako na svoj način, nastoje da privuku što više posetilaca i kupaca. I cene su "vašarske".

U izobilju raznih predmeta, po običaju, neizostavni su "domaćinski" predmeti od drveta.

Tu je i veliki broj tezgi sa akcijskim cenama.

Licidersko srce i tezge sa različitim ukrasnim detaljima sa imenima.

Najviše na Vašaru uživaju deca, s obzirom na bogat sadržaj koji im je ponuđen. Tu su ringišpili, autodrom i druge interesantne stvari.

„Vašarska patka“

Mladima je posebno interesanta „luda vožnja“. Tu su tvister i kamikaza.

Vašar upotpunjuje i prodaja nameštaja i drvenih baštenskih garnitura.

Za Vašar postoji i ona priča "Ko na vašaru nije mekiku pojeo, kao da na vašaru nije ni bio". Ove godine mekike koštaju 50 dinara.

A za osveženje, roštilj, pečenje i dobar provod na Vašaru ko voli "pod vejnik" nek’ izvoli.

Vašar će trajati do 30. avgusta. Do tada je u funkciji i privremena autobuska linija na trasi: Mlekarska škola – Mali most – Autobuska stanica – Ustanička – Guševica – Hotel Ana lux – Gimnazija – Prisjansko naselje, koju održava prevoznik Tanez. Polasci od Mlekarske škole su na dva sata od 9 časova i 30 minuta, a povratak iz Prisjanskog naselja na dva sata od 10 časova.