Pirotski hramovi obeležili Badnje veče. Sve spremno za najradosniji praznik!

06. januar 2017. 16:30 Društvo Pirot Plus Online

U susret najradosnijem hrišćanskom prazniku, Božiću, kada je Isus Hrist rođen, u svim pravoslavnim crkvama služene su svečane liturgije na Badnje veče.

Otac Miljan Panić, starešina Pazarske crkve – Hrama Roždestva Hristovog, rekao je za Portal Plus onlajn, da se Božić naziva još i Mala paska, a tog dana slavimo rođenje Hristovo.

Na Božić u 8 sati će se služiti božićna liturgija. Kako je objasnio otac Panić, Božić se slavi tri dana. U nedelju kada je Sabor Presvete Bogorodice liturgija će biti od 8 sati i trećeg dana koji je posvećen Svetom Stefanu – prvom mučeniku liturgija je u 8 sati.

Otac Miljan Panić je svim Piroćancima čestitao budući praznik rečima kojima se i pozdravljamo na sam dan Božića – Mir Božji Hristos se rodi!

Prema rečima oca Žarka Dimića, starešine Tijabarske crkve – Hrama Uspenija Presvete Bogorodice, Saborna crkva u Pirotu organizuje pun bogoslužbeni poredak za božićne praznike.

Prvog dana Božića u 7 časova je sveta liturgija, posle koje je pričešće. Drugog dana Božića slušiće se liturgija u 8.30 časova. Otac Žarko Dimić je takođe svim vernicima grada Pirota poželeo srećan Božić rečima– Mir Božji Hristos se rodi!