Pirotski ćilim na izložbi u Azerbejdžanu, Etnografski muzej obeležio 115 godina postojanja VIDEO

21. septembar 2016. 09:14 Društvo Pirot Plus Online

U Azerbejdžanu će, početkom oktobra biti priređena izložba "Kolekcija pirotskih ćilima", dok će u Indiji, u decembru, biti priređena izložba "Tekstil i ukrašavanje u kulturi Srba u 19. i prvoj polovini 20. veka"

Etnografski muzej u Beogradu danas je otvaranjem izložbe “Pismo i tradicija – natpisi na etnografskim predmetima” i dodelom priznanja i zahvalnica zaslužnim pojedincima i ustanovama, obeležio 115 godina rada

Izložbu je otvorio je ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević.On je čestitao zaposlenim u Etnografskog muzeju jubilej istakavaši da 115 godina rada predstavlja ogromno pregnuće i za poslenike kulture. Prema njegovim rečima, jedan od osnovnih zadataka ustanova ovakvog tipa jeste očuvanje kulturnog jezgra i njegovo prenošenje sledećim generacijama.

On je naveo i da da je izložba “jedan u nizu finih bisera iz aktivnosti ovog muzeja” dodavši da i sam naziv postavke “dovoljno jasno upućuje na njen sadržaj i na oblast kojim se bavi ova važna ustanova kulture”.

Direktorka Etnografskog muzeja Mirjana Milenković je najavila, da će u okviru obležavanja jubileja biti organizovano i predstavljanje izložbi iz fundusa tog muzeja u Azerbejdžanu i Indiji.

Prema njenim rečima, u Azerbejdžanu će, početkom oktobra biti priređena izložba “Kolekcija pirotskih ćilima” i predstavljena monografija “Čarolija šarenih niti” dok će u Indiji, u decembru, biti priređena izložba “Tekstil i ukrašavanje u kulturi Srba u 19. i prvoj polovini 20. veka”.

Tim povodom Slavica Ćirić, direktorka Zanatske zadruge "Damsko srce" istakla je da će prezentacija pirotskog ćilimarstva biti održana 7. oktobra u Azerbejdžanu, a do ideje i saradnje je došlo prilikom prošlogodišnje posete kustosa Etnografskog muzeja Zanatskoj zadruzi "Damsko srce". Kostos Etnografskog muzeja Marina Cvetković i Slavica Ćirić su odredile nazive ćilima, šare i značaj šara, nakon čega je napravljen katalog sa pirotskim ćilimima, a sve to povodom 115 godina rada Muzeja. Kako je Ćirićeva navela katalog sadrži oko 130 fotografija.

Prilikom posete Zanatskoj zadruzi iskoristili smo priliku da malo zabeležimo i radnu atmosferu. Ekipa koja je danas radila bila je u mnogo manjem broju nego inače, ali se svakako vredno radi.

*delovi teksta preuzeti sa Tanjug portala