Pirotski ćilim na Festivalu ćilima u Čiprovcima

23. april 2015. 07:14 Društvo Pirot Plus Online

U Bugarskoj se drugi put zaredom organizuje Festival čiprovačkog ćilima. Slavica Ćirić, predsednik Udruženja “Damsko srce”, izjavila je Plus radio i Portal plus online da Festival želi da zastupa novu formu ćilima, novu proizvodnju koje nije ista kao što je nekada bila.

- Promenila se i priroda, i okolina, i ovca od koje se uzima vuna, sama vuna se promenila. Živimo u novom i savremenom dobu gde su se promenili i zahtevi kupca, u ovom trenutku i kod nas i u Bugarskoj imamo zahteve za izradom, ali se sada rade ćilimi drugih dimenzija koji mogu da posluže kao miljeji ili kao slike na zidu, manjih dimenzija. Festival u Čiprovcima želi da prikaže novu proizvodnju, sertifikovanu i legalnu proizvodnju, navela je Ćirićeva.

Prema njenim rečima Pirot sa Čiprovcima ima saradnju koja traje već desetak godina, uzajamno su se posećivale pirotske i čiprovačke tkalje, tako da je razlika evidentna za poznavaoce.

- Pirotski ćilim se izrađuje kompletno od vune, dok osnova Čiprovačkog ćilima ne mora da bude vuna, oni stavljaju i pamuk. Njihovo predivo je duplo deblje od našeg, pa je njihov ćilim deblji i šare su krupnije, a i boje su svojstvene njihovom narodu. Oba ćilimarstva su jako zahtevna i ručno se rade, rekla je Ćirićeva.

Na predstojećoj izložbi u Bugarskoj naše tkalje će se pojaviti sa nekoliko ćilima različitih dimenzija, a Slavica Ćirić kaže da će ići u nekim radionicama i da će pokazati kako se ćilim kod nas radi.

- Mi ćemo biti gosti 1. i 2.maja i sa kustosima etnografskog muzeja i našeg muzeja smo se konsultovali šta je to čime bismo trebali da se pohvalimo i kako da nastupimo na tom Festivalu, kaže Ćirićeva.