Pirotski bibliotekari predstavili stare zanate našeg kraja u Novom Pazaru

26. novembar 2018. 14:15 Kultura Pirot Plus Online

Narodna biblioteka Pirot je i ove godine učestvovala na okruglom stolu koji organizuje Narodna biblioteka Dositej Obradović iz Novog Pazara.

Biblioteka u Novom Pazaru, u cilju afirmacije zavičajnih fondova, kao i animiranja istraživačkih aktivnosti zavičajnih bibliotekara, 23. novembra 2018. godine organizovala je okrugli sto čija je tema bila "Stari zanati".

Na ovogodišnjem skupu osim pirotskih i novopazarskih bibliotekara, stare zanate svoga kraja predstavili su i bibliotekari iz Кragujevca, Obrenovca, Pljevalja, Užica i Кraljeva.

Marija Šarović i Narcisa Aleksić su predstavile stare pirotske zanate, ukazujući na raznolikost i bogatstvo našeg kraja, marljivost i kreativnost ovdašnjih ljudi, a predstavljene su i publikacije iz fonda NBP o grnčariji, ćilimarstvu, zanatlijama, esnafima u Pirotu...

Veliko interesovanje prisutnih izazvao je deo prezentacije o ćilimarstvu, izradi kačkavalja i peglane kobasice. Ovo je bila prilika da se promoviše zavičaj i zavičajne publikacije, ali i da se razmene ideje i iskustva sa kolegama koji se bave zavičajnim temama.

*Tekst i foto: Narodna biblioteka Pirot