Pirotska peglana preko zvaničnog sajta, u subotu ocena kvaliteta

28. januar 2021. 13:06 Gradska hronika Pirot Plus Online

Sajam pirotske peglane kobasice, u dugogodišnjem formatu, u sportskoj hali KEJ, neće biti održan ove godine, zbog trenutne epidemiološke situacije i važećih mera i propisa zabrana okupljanja i organizacije.

Želeći da pomogne lokalnim proizvođačima i nastavi sa promocijom ovog jedinstvenog proizvoda, Udruženje proizvođača pirotske peglane kobasice, u saradnji sa Turističkom organizacijom i gradom Pirotom, pokrenulo je sajt pirotskapeglana.rs sa ciljem internet izlaganja, predstavljanja, promocije i prodaje proizvoda izlagača, članova Udruženja proizvođača pirotske peglane kobasice.

Na sajtu je predstavljeno oko tridesetak proizvođača i dugogodišnjih izlagača ovog proizvoda. Svi proizvodi izlagača i proizvođača poslati su u Veterinarski Institut Niš na mikrobiološku analizu. Pored toga, svi zainteresovani mogu da se, na sajtu, dodatno informišu o zaštiti geografskog porekla imena i Elaborat zaštite proizvoda, tu je i retrospektiva svih sajmova peglane kobasice, video zapisi proizvodjača i njihovo predstavljanje, rekao je u izjavi za Portsl Plus oline, Marjan Savić, predsednik Udruženja.

Prema Savićevim rečima, u subotu 30. januara, kada je i neko okvirno vreme održavanja Sajma ranijih godina, tačnije poslednjeg vikenda u januaru, planirana je ocena kvaliteta proizvoda od strane stručnog žirija, u prostorijama Ekonomske škole u Pirotu. Zvaničnog proglašenja pobednika neće biti, istiće Savić. 

Ove godine očekuje se i zaštita geografskog porekla imena pirotske peglane kobasice. Ovaj proces počeo je krajem 2019.godine i treba da doprinese da se ovaj delikates zaštiti, što će biti treći zaštićeni proizvod iz Pirota, a to snažno utiče i na turističku ponudu Pirota kao destinacije. Pirotska peglana kobasica, zbog tradicionalnog načina proizvodnje, proizvodi se jednom godišnje. Najveći uticaj na početak proizvodnje imaju klimatski uslovi. Zrenje treba da počne sa prvim mrazom u godini, što je očekivano sredinom novembra, odnosno početkom decembra, i traje dva meseca. Idealna temperatura je izmedju -5° C i +5° C. Tehnologija je omogućila da se u posebnim uslovima peglana kobasica proizvodi i tokom čitave godine. Ono što brine jeste nedostatak sirovina, napominje Savić. 

Udruženje proizvođača pirotske peglane kobasice broji oko četrdesetak članova, a prvi Sajam pirotske peglane kobasice održan je 2013. godine.