Pirotska peglana kobasica treći brend iz Pirota sa zaštićenim geografskim poreklom

30. mart 2022. 11:31 Lokalna samouprava Pirot Plus Online

Povodom dobijanja rešenja o zaštiti geografskog porekla pirotske peglane kobasice sutra će biti ofržana konferencija za medije u Svečanoj sali u prizemlju zgrade Gradske uprave Pirot.

Gosti na konferenciji za novinare biće:
- Vesna Đorđević, direktorka Instituta za higijenu i tehnologiju mesa u Beogradu
- Ivana Branković Lazić, pomoćnica direktorke za naučno-tehničku saradnju
- Branislav Raketić, rukovodilac Grupe za kvalitet, deklarisanje i označavanje hrane u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

OSNOVNE NAPOMENE:
Pirotska peglana kobasica treći je proizvod iz Pirota sa zaštićenim geografskim poreklom. Prvi je pirotski ćilim (2003.god) a drugi je pirotski kačkavalj od kravljeg mleka (2013. godina).
Proces zaštite geografskog porekla pirotske peglane kobasice počeo je pre nešto više od 2 godine. Na javni poziv za izradu elaborata, koji je ključni deo zaštite imena porekla, javio se Institut za higijenu i tehnologiju mesa u Beogradu.
Savetodavnu i logističku podršku dala je Grupa za kvalitet, deklarisanje i označavanje hrane u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
U definisanju recepture i drugih bitnih detalja vezanih za proizvodnju peglane kobasice učestvovalo je Udruženje proizvođača pirotske peglane kobasice.
Na Sajmu peglane kobasice ( poslednjem pre početka pandemije izazvane virusom COVID 19 ) od svih izlagača uzeti su uzorci kobasica za analize koje su bile neophodne za elaborat. Кod nekoliko proizvođača propraćen je proces proizvodnje pirotske peglane kobasice što je dokumentovano fotografijama.
Zaštitom geografskog porekla sačuvani su receptura i proces proizvodnje pirotske peglane kobasice i stvorena je zakonska osnova za sprečavanje pokušaja kopiranja i prisvajanja proizvoda kao i izmeštanja proizvodnje iz Pirota.