Pirotska peglana kobasica dobila oznaku zaštićenog georafskog porekla! Naredni korak - zaštita proizvoda na nivou Evropske unije!

31. mart 2022. 14:00 Društvo Pirot Plus Online

Nakon 10 punih godina, od organizacije prvog Sajma peglane kobasice u Pirotu, i od kada se počelo sa stalnom promocijom i popularizacijom ovog proizvoda širom zemlje i sveta, danas je dan kad je zvanično ovaj pirotski proizvod dobio oznaku geografskog porekla. 

Tim povodom je u Svečanoj sali Gradske uprave Pirot organizovana konferencija za novinare na kojoj su pored predstavnika grada Pirota i proizvodjača, prisustvovali i predstavnici Institut za higijenu i tehnologiju mesa u Beogradu i Ministarstva poljoprivrede. 

Proces zaštite geografskog porekla pirotske peglane kobasice počeo je pre nešto više od 2 godine. Na javni poziv za izradu elaborata, koji je ključni deo zaštite imena porekla, javio se Institut za higijenu i tehnologiju mesa u Beogradu. 

Kako je rekla Vesna Đorđević, direktorka ovog institura, značaj peglane kobasice nije samo u okvirima našeg grada, već cele zemlje, a da je zaštićena peglana kobasica jedan od tri najbolja proizvoda iz Srbije. 

Branisav Raketić, ispred Ministarstva poljoprivrede zahvalio se gradu Pirotu na podršci proizvodjačima, samim proizvodjačima i rekao da je naredni korak zaštita proizvoda na novou Evropske unije. 

Pirotska peglana kobasica treći je proizvod iz Pirota sa zaštićenim geografskim poreklom. Prvi je pirotski ćilim (2003.god) a drugi je pirotski kačkavalj od kravljeg mleka (2013. godina). O samom značaju ove registracije govorio je i Miloš Colić, zamenik gradonačelnika i Marijan Savić, predsednik Udruženja proizvođača peglane kobasice. 

Zaštitom geografskog porekla sačuvani su receptura i proces proizvodnje pirotske peglane kobasice i stvorena je zakonska osnova za sprečavanje pokušaja kopiranja i prisvajanja proizvoda kao i izmeštanja proizvodnje iz Pirota.